Surfen met een vlaggenschip

Met de wijn van Johan Reyneke is importeur Daxivin ooit begonnen. Reyneke is een van de zes surfende wijnmakers van Zuid-Afrika, maar bovenal een wijnmaker met een filosofische achtergrond en een vooruitziende blik. Zijn wijnen zijn bijna allemaal volgens het biologisch-dynamische principe tot stand gekomen. Mest van eigen koeien, hergebruik van water op grote schaal, fermentatie in Nomblot-fermentatietanks en via andere down to earth technieken.

Ik volg zijn wijnen al jaren en kan alleen maar constateren dat wie voor Reyneke gaat ook echt iets bijzonders krijgt. Geniaal wit van de sauvignon blanc waar ik vorig jaar al eens iets over genoteerd heb op deze plek. Dat is de moeite van het teruglezen waard.

Maar ook zijn rood is van een buitencategorie. Niet dat typische Zuid-Afrikaanse overigens, vol wildebeestengeuren en andere hoogzonnige safari-associaties. Welbeschouwd zijn wijnen ook Fairtrade, al staat dat nergens op fles of etiket.

Reyneke betaalt zijn medewerkers vijftig procent meer dan te doen gebruikelijk is. En volgens mij kun je die extra toewijding van zijn mensen ook in zijn Cornerstone 2010 ( € 13,75) proeven, een bordeauxblend. Cabernet sauvignon de bovenliggende partij: veel zwarte bessen. Ook bramen, pruimen. Zacht, rijp zoetje. Wat rondeur van de merlot. Aards en rokerig.

Maar de surfer blijkt ook nog over een vlaggenschip te beschikken: Reserve Red 2009 (€ 42,50). Een blend van 90 procent syrah en 10 procent cabernet sauvignon. Rank, met mooie zuren en toewuivende koelte. Bramen, zwarte bessen, licht laurier en van een fijnmazige finesse. Doet ondanks de cabernet aan hoge noordelijke Rhône denken. Alleen dan weer net anders.

Misschien maakt dat deze Reserve wel zo spannend. Maar misschien moet ik zelf nog even doorfilosoferen. Lukt prima trouwens met een glas in de hand.