Opinie

Stéphanie Versteeg Politiek incorrect

Je kunt er de klok haast op gelijkzetten: zodra supermarkten weer beginnen met het verstrekken van kleurrijke kikkers in aluminium badpakjes, wordt ook de trammelant rondom Zwarte Piet weer aangezwengeld. Ik, kinderloos en bovendien véél te oud om zelf bij de Goedheiligman op schoot plaats te mogen nemen, heb er momenteel geen enkel belang bij om mijn mening over deze kwestie te ventileren. Maar omdat er deze dagen niet met pepernoten, maar volop met termen als ‘racisme’ en ‘politieke correctheid’ wordt gestrooid, wil ik voor de gelegenheid ook wel een duit in het zakje doen. In het vintage Margriet-kookboek van mijn oma kwam ik namelijk een zeer merkwaardig recept tegen. De redactie die het boek in de jaren vijftig heeft samengesteld, besloot het recept voor een lichtbruine karamelmelk de tactloze naam ‘Nikkertjesdrank’ te geven. De bijbehorende illustratie toont een donker meisje met kroeshaar dat tevreden aan een glas melk nipt. Over racisme en politieke incorrectheid gesproken. Gelukkig is dit drankje nooit ingeburgerd, maar ik moet eerlijk zeggen dat er met de receptuur niets mis is. Deze warme karameldrank doet het in deze tijd van het jaar bovendien zelfs erg goed als troetelbrouwsel. Wanneer er buiten een gure wind waait en thuis voor de buis de fijnste plek is om je te verschuilen voor het wisselvallige herfstweer, is een glas gloeiende suikerdrank de ideale manier om de najaarsdip tegen te gaan. En als je dan toch al incorrect bezig bent, dan kun je er net zo goed een handje misplaatste pepernoten bij eten. Brand karamel van de suiker. Doe dit door de suiker in een roestvrijstalen steelpan met dikke bodem langzaam op te warmen tot deze een goudbruine kleur heeft gekregen. Schud tussendoor met de pan en zorg dat het goedje niet gaat aanbranden. Breng in een ander pannetje de melk aan de kook. Als de suiker bruin genoeg is, kan de melk worden toegevoegd. Doe dit zo secuur en voorzichtig mogelijk, want de gloeiend hete suiker kan nare brandwonden veroorzaken. Breng dit mengsel vervolgens opnieuw aan de kook. Voeg daarna de koffie toe en roer goed door elkaar. Zet het vuur laag en klop de slagroom met het eiwit en een beetje suiker stijf. Haal de pan van het vuur en verdeel de karameldrank over vier hoge Picardieglazen. Vul de glazen verder op met een flinke lepel slagroom en steek er een wafeltje in om het plaatje af te maken.