Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Regering wil reisgegevens opslaan om terroristen op te sporen’

Het ministerie wil voortaan reisgegevens opslaan van iedereen die Nederland in- en uitkomt om mogelijke terroristen beter in de gaten te houden.
Het ministerie wil voortaan reisgegevens opslaan van iedereen die Nederland in- en uitkomt om mogelijke terroristen beter in de gaten te houden. Foto ANP / Koen van Weel

De regering wil reisgegevens opslaan om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Wanneer iemand Nederland verlaat of binnenkomt, dan wordt dat in de toekomst geregistreerd en bewaard. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vandaag gezegd tegen RTL Nieuws.

Tegen RTL Nieuws zegt Schoof dat het ministerie beter zicht wil krijgen op potentiële terroristen, zoals Nederlanders die momenteel in Syrië vechten.

“Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.”

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zal later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarmee hij deze registratie regelt. Schoof zegt dat de registratie onder ‘hele stringente voorwaarden’ moet plaatsvinden. Momenteel vechten zo’n honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De geheime dienst AIVD maakt zich grote zorgen over de toenemende radicalisering van islamitische jongeren als gevolg van de strijd in Syrië.