Rechtszaak Demmink kost staat tienduizenden euro’s

De rechtszaken waarbij oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink bij betrokken is, hebben de staat al bijna veertigduizend euro gekost. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag in antwoord op Kamervragen.

Foto ANP / Martijn Beekman

De rechtszaken waarbij oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink betrokken is, hebben de staat al bijna veertigduizend euro gekost. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag in antwoord op Kamervragen van de CDA’ers Pieter Omtzigt en Peter Oskam. De overheid vergoedt de kosten van Demminks advocaat.

Demmink heeft onder meer het AD voor de rechter gesleept, omdat hij volgens zijn advocaat schade heeft ondervonden van berichtgeving van de krant over vermeend misbruik van minderjarige jongens. Dat heeft de staat tot nu toe ruim 25.000 euro gekost.

Ook buigt het gerechtshof in Arnhem zich over een verzoek om Demmink alsnog te vervolgen. Daarvoor heeft Demmink inmiddels ruim 13.000 euro aan juridische kosten vergoed gekregen. Opstelten heeft er geen problemen mee dat de overheid opdraait voor de kosten. Dat mag ook volgens de wet, schrijft hij.

Vergoeding kosten

Demmink moet zich volgens de minister verweren tegen een ‘uiterst diffamerende beschuldiging’ die ‘nauw verband’ hield met zijn functie. Dat is nog steeds zo, ook al is Demmink inmiddels met pensioen.

“Daarom steunde ik de ambtenaar volledig bij het treffen van rechtsmaatregelen en heb ik ermee ingestemd om de redelijkerwijs te maken kosten van de procedure voor vergoeding in aanmerking te brengen.”

De oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie wordt al jaren in verband gebracht met het mogelijk misbruiken van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Verschillende onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op. (Novum)