Palingen doen het ook buiten de Sargassozee

Een aardig boek in de bus: De Laatste Paling, van Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten, waarin voedselmythes over gezondheid en de prietpraat van grote en kleine voedselreuzen worden doorgeprikt. Boter is alleen boter als er ook echt boter op staat, bijvoorbeeld. Maar producten met het voorvoegsel ‘boter’, zoals ‘botergoud’, moet je wantrouwen.

Ze nemen echter niet alleen de voedselreuzen en hun marketing op de korrel, maar ook de klagers. Zo liggen E-nummers al jaren onder vuur en dat is goeddeels onterecht, tonen ze aan.

Het titelverhaal snijdt een intrigerende kwestie aan: de palingpopulatie is, in heel Europa, achteruit gehold.

De palingsector zelf zegt zich nu verantwoordelijk te voelen voor het herstel van de stand en zet daarom tonnen pootaaltjes uit. Het blijven consumeren van paling zou dus ook zijn redding betekenen. Immers, bij een totaalverbod zou de reden vervallen om die aaltjes vrij te laten.

Dat zou een sluitende redenering zijn áls andere factoren dan overbevissing hoofdoorzaak van de terugval zijn, maar dat is helemaal de vraag. Aan de andere kant: er is weinig tegen de spreekwoordelijke stroper die jachtopziener wordt.

En laat nu op 2 november op www.delaatstepaling.nl de mogelijke oplossing staan: je ziet daar palingen paaien in gevangenschap. Kijken we nu naar een wereldprimeur?

Afijn, over de wenselijkheid van het gebruik van paling valt dus te twisten, over de smaak niet. Deze salade, tabouleh met gerookte paling, komt uit Puur Natuur, vis schaal- en schelpdieren van, onder anderen, Alain Ducasse – er valt hier ook van alles in de bus.

Laat de bulghur wellen. Ontvel de tomaten, zeef de pitten uit het sap, bewaar dit en snijd het vlees in blokjes. Snijd de bosui in ringetjes en de drooggemaakte kruiden klein. Maak een dressing met olijfolie, de zestes en het sap van de citroenen en het tomatensap. Doe alles in een passende kom met de dressing en meng goed. Snijd de palingfilets in stukjes en leg deze bovenop de tabouleh. Druppel er ook nog wat dressing over.