Pakistaanse Talibaan kiezen nieuwe leider - vredesbesprekingen afgewezen

Video van Maulana Fazlullah in Peshawar in 2010, die vandaag door de Pakistaanse Taliban is gekozen tot hun nieuwe leider.
Video van Maulana Fazlullah in Peshawar in 2010, die vandaag door de Pakistaanse Taliban is gekozen tot hun nieuwe leider. Foto AFP / A. Majeed

De Talibaan in Pakistan hebben Maulana Fazlullah als de nieuwe leider gekozen en meteen vredesbesprekingen afgewezen met de Pakistaanse regering. Dat meldt persbureau AP. Fazlullah geldt als het brein achter de aanslag op het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai.

Eerder deze week meldde persbureau Reuters dat de Talibaan Khan Said hadden gekozen tot hun nieuwe leider, maar dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.

Fazlullah is een Talibaancommandant, die in de noordoostelijke Swat Vallei opereerde. Zijn factie drong in 2007 de vallei binnen en dwong de lokale bevolking om te leven volgens de richtlijnen van de Talibaan. Mannen moesten een baard laten groeien, meisjes mochten niet naar school. In 2009 werd zijn groep het gebied door de Pakistaanse regering uitgedreven. Naar verluidt houdt hij zich schuil in buurland Afghanistan.

De commandant werd verder bekend binnen de Talibaan doordat hij op de radio felle toespraken hield over de islam, waardoor hij de bijnaam kreeg van ‘Mullah Radio’. Tegelijkertijd met de verkiezing van de nieuwe leider wees de Talibaan in Pakistan vredesonderhandelingen met de regering af. Het voormalige hoofd van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud, die afgelopen vrijdag omkwam bij een Amerikaanse aanval met drones, stond wel voor dat concept open.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan zei tegen persbureau Reuters:

“Er zullen geen gesprekken meer zijn want Fazlullah is ertegen. Alle regeringen spelen een dubbelspel met ons. Onder het mom van vredesbesprekingen bedriegen ze ons en vermoorden ze onze mensen. We zijn er honderd procent zeker van dat Pakistan de VS steunt in hun droneaanvallen.”