‘Opgegraven Arafat vol met polonium-210’

Zwitsers onderzoek geeft steun aan de theorie dat de vroegere Palestijnse leider werd vergiftigd.

Onderzochte bezittingen van Arafat
Onderzochte bezittingen van Arafat Rapport Aj Jazeera

Het leest als een whodunnit: „Het lijk lag op een diepte van vier meter onder het mausoleum. Het complete skelet werd gevonden in een rugligging, met het rechterbeen licht gebogen. Het linkerbeen lag daar gestrekt overheen. De schedel lag naar rechts en een beetje naar achteren gebogen. Alle botten waren donkerbruin verkleurd. De hoge vochtigheidsgraad en de constante omgevingstemperatuur van ongeveer 17 graden hadden voorkomen dat de zachte weefsels waren gemummificeerd. In de buik zaten nog wat flarden, op de schedel zat nog wat haar.”

Dit staat in het verslag van het onderzoek naar de doodsoorzaak van de in 2004 overleden Palestijnse leider Yasser Arafat . Zijn weduwe Suha vermoedt dat hij is vermoord en liet zijn lichaam postuum onderzoeken, in samenwerking met de televisiezender Al Jazeera, door het Vaudois Universitair Medisch Centrum in het Zwitserse Lausanne. Vorig jaar werd Arafat in Ramallah opgegraven en namen wetenschappers (behalve Zwitsers ook Fransen en Russen) twintig monsters van zijn lichaam mee. Een tand, een rib, wat afgeschraapt weefsel. Resten van het doodskleed, aarde waarin lichaamssappen waren gelekt.

De Zwitserse resultaten zijn gisteren gepubliceerd in een gedetailleerd, 108 pagina’s tellend rapport. Het zou deel moeten gaan uitmaken van een strafrechtelijk onderzoek dat de Franse autoriteiten op verzoek van Suha uitvoeren.

Yasser Arafat stierf maandag precies negen jaar geleden op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis buiten Parijs, waar hij enkele weken eerder doodziek naartoe was gevlogen. Hij was ziek geworden na het eten van een avondmaal, terwijl hij door Israël was opgesloten in zijn hoofdkwartier in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Destijds zeiden Franse doktoren dat Arafat was gestorven aan een beroerte, veroorzaakt door een mysterieuze bloedaandoening.

Nu concluderen de wetenschappers uit Lausanne dat de overblijfselen van Arafat een „onverwacht hoog niveau” radioactief polonium bevatten: 18 keer zoveel als gebruikelijk. De resultaten van hun onderzoek „ondersteunen de gedachte dat de dood het gevolg was van vergiftiging door polonium-210 in zekere mate”. Een aanwijzing voor vergiftiging, maar geen bewijs. Daarvoor was er te weinig weefsel van Arafat over, en was zijn dood al te lang geleden. De onderzoekers zijn daarom „83 procent zeker” van vergiftiging.

Aangenomen dat Arafat inderdaad werd vergiftigd, door wie dan ? Veel Palestijnen, weduwe Suha voorop, wijzen naar Israël – al had Arafat ook veel Palestijnse vijanden. Israëlische kopstukken zinspeelden indertijd openlijk op manieren om Arafat uit de weg te ruimen. Zo zei toenmalig vicepremier Ehud Olmert in 2003 op de radio over Arafat: „Verbanning is zeker een van de opties. Moord is ook een van de opties.”

Na Arafats dood ontkende Israël echter alle betrokkenheid. Een regeringswoordvoerder zei gisteravond dat het Zwitserse onderzoek „meer lijkt op een soapserie dan op wetenschap”.

De laatste pagina’s van het rapport zijn inderdaad voer voor de geoefende voyeur. Ze tonen foto’s van de bezittingen die Arafat meenam naar het ziekenhuis. Dertien paar sokken, negen onderbroeken, vijf brillen, vier mutsen en een pet. Een kompas, een zaklamp, een naaisetje en twee digitale deurbellen. Verder pillen, pleisters en pastilles. Plus parfums en een flesje Franse eau de cologne. En , op pagina 105: „een flesje met een groene vloeistof”. Sic.