Moddergooiers, paniekvoetballers

Een nieuw boek brengt tal van onthullende details over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012.

Een jaar geleden werd Barack Obama herkozen als president van de Verenigde Staten. De race om het presidentschap leverde niet de spanning op van de verkiezingen van 2008, toen Obama de voorverkiezingen na een bitter gevecht won van Hillary Clinton, waarna hij John McCain versloeg. De Republikein Mitt Romney liep de hele campagne achter op Obama. Toch was Obama niet zeker van zijn zaak. Hij haatte het campagnevoeren, verwaarloosde zijn voorbereidingen en zijn campagneteam had last van ruzies en intriges. Het staat in het deze week verschenen boek Double Down, van de journalisten Mark Halperin (Time) en John Heilemann (New York Magazine). Na ‘2008’ schreven ze het bekroonde, en verfilmde Game Change. Hun boeken zijn anders dan andere politieke reconstructies: ze hebben oog voor de persoonlijke verhoudingen en de psychologie van politici, en zijn zeldzaam gedetailleerd. Ze praatten urenlang in speciaal daarvoor gehuurde hotelsuites met de betrokkenen. Over vijf hoofdrolspelers uit de presidentsrace hebben de auteurs opmerkelijke onthullingen naar boven gebracht.