Optimistisch over geld, maar bezorgd over hun kinderen

De Nederlandse miljonair kijkt opnieuw met goede moed naar te toekomst. Miljonairs zijn opvallend positiever gestemd over de economie en hun eigen vermogen dan een jaar geleden, maar daar stopt hun optimisme ook mee. Dat blijkt een jaarlijkse studie die Van Lanschot Bankiers vandaag publiceerde.

Er zijn ongeveer 92.000 Nederlandse miljonairshuishoudens – ruim 1,3 procent van de bevolking. De laatste jaren neemt het aantal miljonairs in Nederland licht toe.

Miljonairs zijn drie keer zo optimistisch over hun eigen toekomst dan de gemiddelde Nederlander. Sinds het begin van de financiële crisis zijn miljonairs meer gaan sparen en minder gaan beleggen. Toch bestaat ongeveer 60 procent van hun vermogen uit aandelen en obligaties. Iets meer dan de helft van de miljonairs vindt ondanks de crisis op de beurs aandelen nog de meest kansrijke beleggingen.

Een gemiddelde Nederlandse miljonair bezit ongeveer 3 miljoen euro. Het vermogen van alle miljonairs bij elkaar opgeteld komt neer op zo’n 40 procent van het totale particuliere vermogen in Nederland. Ze hebben een jaarlijks gemiddeld inkomen van ongeveer 93.000 euro. Dat is bijna 3 keer zoveel als de 32.000 euro dat de gemiddelde Nederlander verdient.

Over de financiële toekomst van hun kinderen zijn miljonairs een stuk minder optimistisch. Zo denkt slechts minder dan een kwart van de ondervraagde miljonairs dat hun kinderen het financieel beter zullen hebben dan zij.

Ze zijn wel van mening dat hun kinderen zelf hun geld moeten zien te verdienen, maar het gros van de miljonairs draagt nu al wel een stuk van hun vermogen over. Ongeveer 69 procent van de miljonairs hebben reeds een testament opgesteld, tegenover slechts 27 procent van de gemiddelde Nederlanders. Wie graag tussen de miljonairs wil wonen, kan het best naar Blaricum of Bloemendaal verhuizen. Beide gemeenten hebben een miljonairsdichtheid van rond de 10 procent.