‘Leider Congolese rebellenbeweging M23 opgepakt in Oeganda’

Makenga in maart dit jaar op een bijeenkomst van M23 in Bunagana in het oosten van Congo.
Makenga in maart dit jaar op een bijeenkomst van M23 in Bunagana in het oosten van Congo. Foto AFP / Isaac Kasamani

De leider van de Congolese rebellenbeweging M23, kolonel Sultani Makenga, heeft zich overgegeven en wordt vastgehouden op een onbekende locatie in Oeganda. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen binnen het Oegandese leger. Makenga, wiens rebellenbeweging zo goed als verslagen is, leidde eind vorig jaar een opstand tegen het Congolese leger.

Makenga heeft zich volgens een hoge Oegandese militair gisteren overgegeven. Hij wordt nu “ergens” in Oeganda vastgehouden samen met een aantal commandanten, aldus de militair tegen Reuters. Makenga en de commandanten zullen worden vastgehouden totdat de Congolese regering en M23 een vredesovereenkomst hebben getekend.

M23 gold als de sterkste rebellenbeweging in Oost-Congo en kwam anderhalf jaar geleden in opstand tegen het Congolese leger. De beweging slaagde erin Goma, de economische hoofdstad van Oost-Congo, te veroveren en het een week lang bezet te houden. Na de beschamende nederlaag reorganiseerde president Kabila de commandostructuur van het leger in het oosten. Ook wist de nieuwe generaal Bahuma Ambamba het moreel van de troepen op te krikken en de discipline en training te verbeteren.


View Larger Map

VN speelde grote rol bij verslaan M23

De nieuwe structuur en discipline leverde de afgelopen maanden successen op. Vorige maand zette het leger een offensief in en werden de M23-strijders verdreven uit een aantal steden, waaronder Goma. Afgelopen weekend werd bekend dat het ernstige verzwakte M23 een staakt-het-vuren overeen wil komen met de regering. Dinsdag beweerde het Congolese leger M23 te hebben verslagen.

De VN-vredesmissie in Congo MONUSCO, met 17.700 militairen en een jaarbegroting van 1,5 miljard dollar de grootste ter wereld, droeg in belangrijke mate bij aan het verslaan van M23. MONUSCO kreeg nieuw elan met de recente benoeming van Martin Kobler tot hoofd van de missie en de komst van luitenant-generaal Carlos dos Santos Cruz als bevelhebber. Vorig jaar keken de blauwhelmen nog lijdzaam toe bij de inname van Goma. Nu trokken de reguliere VN-militairen samen op met de interventiebrigade.