Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Bekijk hier de TEDx-talks van Heleen Mees en vier anderen

TEDx Amsterdam vierde gisteren zijn eerste lustrum in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder meer econome Heleen Mees en KNAW-president Hans Clevers spraken. Kijk hier een aantal horizon verbredende talks terug. Over China, stamcellen, klassieke muziek, vleugels en tattoos.

TEDx Amsterdam vierde gisteren zijn eerste lustrum in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder meer econoom Heleen Mees en KNAW-president Hans Clevers spraken. Kijk hier vijf talks terug. Over China, stamcellen, klassieke muziek, vleugels en tattoos.

Etienne Amelin

Muzikant Etienne Amelin, die erg onder de indruk is van het Concertgebouw, wil klassieke muziek verjongen. Want het is te saai en het publiek is te oud. De gemiddelde leeftijd van mensen die klassieke concerten bezoeken ligt hoger dan 65. Met behulp van de Music Animation Machine wordt een concert echter een kleurrijk visueel spektakel, waardoor niet alleen de oren, maar ook de ogen geprikkeld worden.

Heleen Mees

“What happens in New York, stays in New York.” Of het een verwijzing is naar de recente ophef rond haar persoon - Mees werd gearresteerd voor stalking van haar ex, topbankier Willem Buiter - is onduidelijk. Verder zei de in New York City wonende econoom er in elk geval niets over. Haar talk ging over China. Want dáár ligt volgens Mees de ware oorzaak van de financiële crisis. Toen China in 2001 toetrad tot de WTO, werden in een klap een kleine miljard werknemers toegevoegd aan de wereldeconomie. En toen werd China de fabriek van de wereld, zegt Mees.

Heleen Mees zat gisteravond met TedX-sprekers Bart Remes van de TU Delft en kunstenaar Dadara bij Pauw en Witteman. Over “de kwestie” die aan haar kleeft - in de woorden van Jeroen Pauw - wilde ze niet spreken. Dat zal ze naar verwachting nooit doen, zei ze, omdat het een privékwestie is.

Floris Kaayk

Floris Kaayk vertelt het verhaal van Jarno Smeets. Dat is een jongeman die het vorig jaar lukte om te vliegen. Althans, dat geloofde de hele wereld (wij ook). Maar Jarno bestond niet en de vleugels waren nep. Kaayk creëerde zelfs een hele wereld om Jarno heen, met vrienden, én media-aandacht. Maar een zwart vierkantje en een profielfoto op Facebook deden zijn wereld langzaam instorten.

Een vrolijk intermezzo

Voor wie even pauze wil: een swingend optreden van de Amsterdam Klezmer Band.

Hans Clevers

De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vertelt over cellen. Stamcellen delen zich, waardoor we tientallen jaren kunnen leven. Maar ze kunnen ons ook ziek maken. Clevers vertelt over de mogelijkheden en onmogelijkheden van stamcelonderzoek, vooral op het gebied van darmcellen en darmkanker.

Mona Eltahawy

Bijna twee jaar geleden werd columnist en journalist Mona Eltahawy opgepakt door de oproerpolitie in Egypte. Ze werd aangerand, geslagen, geblinddoekt en haar linkerarm werd gebroken. Ze hield nooit van tattoo’s, maar deze ervaring heeft dat standpunt veranderd. In haar talk vertelt ze hoe een tattoo hielp bij het verwerkingsproces.