Kans op aanslag in Nederland blijft reëel - zorgen over radicalisering jongeren

De kans op een aanslag in Nederland blijft ‘reëel’. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Wel zijn er zorgen over toenemende radicalisering van islamitische jongeren, uit Syrië terugkerende jihadstrijders en anti-westerse sentimenten in het Midden-Oosten.

De kans op een aanslag in Nederland blijft ‘reëel’.
De kans op een aanslag in Nederland blijft ‘reëel’. Foto ANP / Piroschka van Wouw

De kans op een aanslag in Nederland blijft ‘reëel’. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Wel zijn er zorgen over toenemende radicalisering van islamitische jongeren, uit Syrië terugkerende jihadstrijders en anti-westerse sentimenten in het Midden-Oosten.

In maart werd het dreigingsniveau in Nederland verhoogd. Aanleiding was toen dat er steeds meer Nederlanders naar Syrië afreizen om deel te nemen aan de jihad. Dat is nog steeds het geval. In augustus reisden er weer meer Nederlanders naar Syrië dan de maand ervoor. Momenteel verblijven er een kleine honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De meeste van hen hebben zich aangesloten bij Jabhat al-Nusra, dat aan de terreurorganisatie Al Qaida is gelieerd.

Gevaar: jihadstrijders, radicaliserende jongeren en Midden-Oosten

De geheime dienst AIVD maakt zich zorgen over terugkerende ‘jihadreizigers’ uit Syrië naar Nederland. Ook terugkeer van Syriëstrijders uit andere EU-landen vormen een risico. Bovendien zijn er zorgen over een toenemende radicalisering van kleine groepen pro-jihadistische jongeren in Nederland. “Dit lijkt te wijzen op toegenomen zelfbewustzijn en strijdbaarheid bij hen”, schrijft de NCTV.

“Doordat de jihadistische initiatiefnemers hun extremistische gedachtegoed vaak verhuld presenteren en daarnaast strategisch inspelen op de actualiteit rond brandhaarden als Syrië, is het bereik van hun propaganda groter. Een positieve factor is dat er bij brede groepen van moslims weerbaarheid bestaat tegen deze jihadistische boodschap, ook als die meer geraffineerd is verpakt.”

Ook ontwikkelingen in het Midden-Oosten beïnvloeden het dreigingsbeeld negatief. Zo is er terroristisch geweld gepleegd tegen westerlingen in Pakistan en Kenia. Ook is er dreiging tegen westerse doelwitten, zoals ambassades, in Jemen, en speelt de instabiliteit in Egypte volgens de AIVD “jihadisten in de kaart”.