Joe Biden was bijna vervangen

‘Ik begrijp niet waarom iedereen zo boos op me is”, zei Joe Biden in mei vorig jaar. Hij had vlak daarvoor in een interview het homohuwelijk omarmd, vlak voordat Obama dat in een groot tv-optreden zou doen. Obama was woest, omdat het de zoveelste keer was dat Biden, door Obama Uncle Joe genoemd, zich grillig gedroeg. Vicepresident Biden was tijdens de campagne loyaal, maar onvoorspelbaar. Biden overweegt nog altijd een gooi te doen naar de presidentskandidatuur van 2016, en liep Obama daarom voortdurend voor de voeten. Toen hij in Californië fondsen ging werven voor zijn eigen toekomstige campagne, werd hij hard teruggefloten. In kleine kring zei Biden dat hij zich geschikter vond voor het presidentschap dan Obama: hij kon wél goed omgaan met gewone kiezers, Obama bleef afstandelijk. Biden is snel geëmotioneerd, en daarom ging Obama’s staf voorzichtig met hem om. Maar achter zijn rug ontstond het idee de vicepresident te vervangen door de populaire Hillary Clinton. Het plan werd getest in ‘focusgroepen’. Omdat het Obama’s kansen niet leek te vergroten, werd ervan afgezien. Biden kreeg van Obama te horen dat hij vanaf nu gedisciplineerd moest zijn. Biden gehoorzaamde, maar werkt nog altijd aan een eventuele kandidatuur. Innerlijk zien Obama en Biden zich beiden als superieur aan de ander.