Iran: deal met Westen over nucleaire programma deze week mogelijk

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif is positief over de mogelijkheid van een deal met de wereldmachten over het nucleaire programma.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif is positief over de mogelijkheid van een deal met de wereldmachten over het nucleaire programma. Foto Reuters / Umit Bektas

Een overeenkomst die het conflict over het nucleaire programma van Iran moet oplossen kan deze week nog worden gesloten. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif vanochtend gezegd bij het begin van een nieuwe gespreksronde van zijn land met zes wereldmachten in Genève.

Iran praat vandaag en morgen weer met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Duitsland over een oplossing voor de internationale onenigheid over zijn nucleaire programma. De westerse landen, de VS voorop, verdenken Iran ervan met het programma kernwapens te willen ontwikkelen. Iran heeft dit steevast ontkend en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

De eerste gespreksronde in Genève, die halverwege oktober plaatsvond, verliep opmerkelijk goed. De gesprekken waren “substantieel” en “serieus”, zei een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze ronde was positief en een goede start voor verdere gesprekken”, lieten Zarif en de Europese buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton na afloop weten.

Iran zou bereid zijn weer inspecties toe te staan

Zarif zei vanochtend na een ontbijt met Ashton dat een overeenkomst tussen Iran en de grootmachten deze week nog mogelijk is als “iedereen zijn uiterste best doet”. “Wij verwachten serieuze onderhandelingen. Dan is een deal mogelijk”, aldus Zarif.

Iran heeft tijdens de eerste gespreksronde een plan aan de wereldmachten gepresenteerd. Hoewel de inhoud van de gesprekken strikt geheim is gebleven, lijkt het erop dat Iran bereid is om meer inspecties toe te staan en ook het aantal centrifuges en de voorraad verrijkt uranium te verminderen, of ten minste niet te vermeerderen. In ruil zou het Westen dan het Iraanse recht op verrijking moeten erkennen, sancties opheffen en een datum prikken waarna de al tien jaar durende discussie over het kernprogramma beëindigd moet zijn.