Inflatie gedaald naar 1,6 procent - effect btw-verhoging uitgewerkt

Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie is in oktober gedaald naar 1,6 procent, de laagste stand sinds november 2010. Vorig jaar oktober steeg de inflatie sterk vanwege de btw-verhoging. Dat effect is nu uitgewerkt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

In september waren de prijzen voor consumenten nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. In de afgelopen maanden is de inflatie gedaald van 3,1 naar 1,6 procent. Ook zorgden de benzine en voedingsmiddelen voor een verdere verlaging van de inflatie, aldus het CBS.

De Nederlandse inflatie ligt nog altijd boven de inflatie in de eurozone. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent.

Besluit Europese rente ECB

Later vandaag komt de Europese Centrale Bank met nieuws over de Europese rente. De rente staat al op een historisch laag punt, momenteel 0,5 procent. Hoe lager de rente staat, hoe goedkoper het wordt om geld te lenen. Dat zorgt voor meer geld in de economie, waardoor de prijzen stijgen (inflatie).

Het is niet direct de verwachting dat de ECB deze nog verder gaat verlagen, maar het is mogelijk dat ze andere maatregelen gaan nemen omdat de inflatie in Europa veel te laag is.

Afgelopen vrijdag schreef NRC Handelsblad over de inflatie in de eurozone:

Is de lage inflatie in de eurozone nou goed of slecht nieuws? De melding van de Europese Centrale Bank, gisteren, dat de inflatie de afgelopen twaalf maanden is gedaald tot 0,7 procent, leidde tot irritatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten. De Amerikanen vrezen dat de zeer lage inflatie in Europa – de ECB heeft een inflatiedoelstelling van net onder de 2 procent – kan leiden tot deflatie.

‘Inflatie neemt vanaf oktober duikvlucht’

In augustus voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie vanaf oktober een duikvlucht zou maken omdat dan de effecten van de hogere btw naar verwachting uitgewerkt zijn. De hoge inflatie noemde DNB toen ‘een tijdelijk fenomeen’.

De Nederlandse inflatie was in juli bijna twee keer zo hoog als in de eurozone. Volgens DNB is dat niet uitzonderlijk. Gemiddeld loopt de inflatie in Nederland vrijwel gelijk met die in de eurozone.

Sinds de start van de Europese muntunie stegen de prijzen met 2,3 procent, tegenover twee procent in de eurozone. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank streven naar een inflatie van minder dan, maar rond de 2 procent.