Huisarrest Pakistaanse oud-president Musharraf opgeheven

Pervez Musharraf, oud-president van Pakistan.
Pervez Musharraf, oud-president van Pakistan. Foto AFP / Aamir Qureshi

De Pakistaanse oud-president Pervez Musharaff staat niet meer onder huisarrest. Pakistan heeft het arrest opgeheven. Dat heeft het Pakistaanse gevangeniswezen vanochtend bekendgemaakt, schrijft persbureau AP.

Gisteren vertrok het laatste gevangenispersoneel uit de woning van Musharraf, dat gelegen is aan de rand van de hoofdstad Islamabad. Musharraf is nu vrij om te gaan en te staan waar hij wil, het is hem wel verboden om het land te verlaten. Musharraf stond sinds april onder huisarrest.

Afgelopen maandag bepaalde een rechter dat Musharraf de rechtszaak over de dood van een radicale imam in vrijheid mag afwachten. Eerder was in andere zaken ook al bepaald dat de oud-president de rechtszaken in vrijheid mocht afwachten.

Musharraf in april gearresteerd voor hoogverraad

In april van dit jaar arresteerde de Pakistaanse politie de voormalige president. Musharraf werd voorgeleid en aangeklaagd voor hoogverraad, omdat hij in 2007 de noodtoestand uitriep om aan de macht te kunnen blijven. Ook ontsloeg hij toen meerdere rechters. In 2008 vluchtte hij naar het buitenland, nadat de belangrijkste politieke partijen in Pakistan dreigden met een afzettingsprocedure.

Bovendien was de Pakistaanse bevolking uitermate ontevreden over de toenmalige president, die in 1999, toen hij legerleider was, de macht greep. Vooral zijn beslissing om de opperrechter van het hooggerechtshof, Iftikhar Chaudry, te ontslaan zette kwaad bloed. Uiteindelijk verliet hij het land om in zelfverkozen ballingschap te gaan.

In maart keerde Musharraf naar Pakistan terug, met de bedoeling mee te doen aan de parlementsverkiezingen. De terugkeer van de voormalige militaire heerser vond plaats te midden van doodsbedreigingen. De Pakistaanse Talibaan kondigden aan dat moordcommando’s hem “naar de hel” zouden sturen.