Hier parkeren? Lees eerst het gemeenteblad

Gehandicapten mogen gratis parkeren. Of betaald In elke gemeente zijn de parkeerregels weer anders, wat voor veel klachten en gedoe zorgt Nu willen invaliden dat er eenduidige regels komen

Een parkeerplaats voor mindervaliden in Haarlem. Er is een wirwar aan parkeerregels in alle 408 gemeenten.
Een parkeerplaats voor mindervaliden in Haarlem. Er is een wirwar aan parkeerregels in alle 408 gemeenten. Foto ANP

Verslaggever

Als meneer en mevrouw Van der Perk een uitstapje maken is de sfeer in de auto altijd wat gespannen. Voor het vertrek zijn ze al met die ene vraag bezig: komen we zonder parkeerbon thuis? Dit keer gaat het uitstapje naar Scheveningen, naar restaurant Le Cirque. Moet lukken, schatten de twee in. De vorige keer mochten ze staan waar ze wilden en kwamen ze zonder parkeerbon thuis.

Ze rijden Scheveningen in. De zoektocht naar de parkeerregels is begonnen. Zoals gewoonlijk zijn ze onvindbaar op de parkeerborden. Door de straat fietst een agent het echtpaar tegemoet. Onmiddellijk zet meneer Van der Perk de auto aan de kant en stapt uit. De agent knijpt in de remmen. „Waar mogen we staan?”, vraagt Van der Perk. „Jullie mogen overal staan en hoeven niet te betalen”, zegt de agent. Hij weet wel een mooi plekje, vlak om de hoek.

En inderdaad, in de Berkenbosch Blokstraat is een mooie parkeerhaven. De Van der Perks (beiden in de 70) parkeren. De gehandicaptenparkeerkaart schuiven ze netjes onder de voorruit. Het gaat lukken, denken ze. Als ze bij de auto terugkomen ligt er nog steeds geen bon.

Drie weken later. Als ze thuis in Heiloo op de bank zitten, valt er een envelop van de gemeente Den Haag op de deurmat: de regels voor het parkeren met een gehandicaptenkaart blijken eind vorig jaar te zijn veranderd in Scheveningen. 57 euro boete. Hadden de Van der Perks het gemeenteblad van Den Haag maar moeten lezen. Die van 20 juni 2012.

Voor gehandicapten is parkeren buiten hun eigen gemeente een gedoe. Ze hebben een kaart die recht geeft op parkeren op een invalideplek, maar iedere gemeente heeft andere regels. Dat leidt tot een wirwar van regels in de 408 gemeentes.

In de ene stad mogen gehandicapten overal gratis parkeren (zoals in Utrecht). In de andere stad alleen op plekken die gereserveerd zijn voor gehandicapten. Daar mogen ze soms de hele dag staan (Rotterdam), soms maximaal 4 uur (Enschede) en soms nog korter (Middelburg). Of ze moeten overal betalen (Bloemendaal). En in Amsterdam is het helemaal ingewikkeld: gehandicapten parkeren gratis, maar pas na inschrijving voor een digitale kaart of na afhalen van een dagkaart bij een servicepunt van Cition.

Cition? Digitale kaart? Dit kan zo niet, vindt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Al jaren krijgt de ANGO klachten van invaliden over de tientallen verschillende parkeerregels. Dus pleit ze voor één regel die in het hele land geldt. „Laat gehandicapten overal betalen óf overal vrij parkeren”, zegt ANGO-bestuurslid Johan Meijer. „Eenduidigheid moet er komen, daar gaat het om.”

Dat gehandicapten net als anderen moeten betalen voor een parkeerplek noemt Meijer „niet onredelijk”. Alleen moet de automaat dan wel bedienbaar zijn voor iemand in een rolstoel.

Van der Perk heeft zijn auto weer geparkeerd in Den Haag. Dit keer bij de rechtbank. Met zijn vrouw, die in een rolstoel zit, gaat Van der Perk in beroep tegen de boete die de gemeente hem oplegde. „Ik heb voldoende gedaan om uit te zoeken of ik in de Berkenbosch Blokstraat mocht parkeren”, zegt hij. „Vorig jaar waren we ook in Den Haag en mochten we overal staan. Ik heb gecontroleerd of dat nog zo was door het aan een agent te vragen. En nog op de parkeerautomaat gekeken.”

De rechter is het met Van der Perk eens: dit was genoeg. Maar dat hij de volgende keer opnieuw op zoek moet naar de regels, daar kan de rechter niks aan doen.