‘Greenpeace-activisten aangeklaagd wegens weigering te getuigen’

Het schip de Arctic Sunrise in de haven van Moermansk.
Het schip de Arctic Sunrise in de haven van Moermansk. Foto AFP / Greenpeace Dmitri Sharomov

Een aantal leden van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise wordt ook aangeklaagd wegens de weigering om tegen de politie iets te vertellen over de acties. Dat heeft een woordvoerder van de Russische onderzoekscommissie die op de zaak zit gezegd tegen de Russische nieuwssite gazeta.ru.

Een woordvoerder van Greenpeace kan het bericht vanavond niet bevestigen, meldt persbureau Novum. De commissie waarschuwde eerder al dat meer aanklachten kunnen volgen, waaronder voor het gebruiken van geweld tegen autoriteiten. Daarvoor kan een celstraf van maximaal tien jaar worden gegeven. De waarschuwing werd gedaan, nadat de commissie bekend had gemaakt de activisten, die sinds september vastzitten, te willen vervolgen voor hooliganisme. Daar staat maximaal zeven jaar cel op.

Eerder werden ze nog beschuldigd van piraterij, waar een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar op staat. Greenpeace stelde vorige week echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme zou de beschuldiging van piraterij niet hebben vervangen.

Nederland betoogde voor zeerechttribunaal: het is een onrechtmatige actie van Rusland

Gisteren diende voor het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg de arbitragezaak die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland in de hoop het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Nederland betoogde dat de dertig bemanningsleden van het schip onterecht zijn opgepakt door de Russen en dat de Russische marine het schip helemaal niet had mogen enteren.

Rusland heeft al gezegd het gezag van het tribunaal niet te erkennen en behoudt zich, met de soevereiniteit van het land als reden, het recht voor de uitspraak naast zich neer te leggen, vindt het land. Op 22 november volgt de uitspraak.