‘Gesprekspartners aanvaarden atoomplan Iran’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, bij de start van de gesprekken in Zwitserland tussen Iran en andere landen over het atoomprogramma.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, bij de start van de gesprekken in Zwitserland tussen Iran en andere landen over het atoomprogramma. Foto AP / Martial Trezzini

Irans voornemen enkele nucleaire activiteiten stil te leggen in ruil voor versoepeling van de strafmaatregelen is door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland omarmd. Dat heeft de Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

De onderhandelingen zijn “zeer moeilijk”, zei Araghchi volgens de Iraanse staatstelevisie. Desondanks verwachtte hij dat morgen overeenstemming wordt bereikt over de details van het plan.

“Ze hebben vandaag duidelijk gemaakt dat ze het door Iran voorgestelde raamwerk aanvaarden.”

Iran praat vandaag en morgen weer met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Duitsland over een oplossing voor de internationale onenigheid over zijn nucleaire programma. De westerse landen, de VS voorop, verdenken Iran ervan met het programma kernwapens te willen ontwikkelen. Iran heeft dit steevast ontkend en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei vanochtend al dat een overeenkomst tussen Iran en de grootmachten deze week nog mogelijk is als “iedereen zijn uiterste best doet”. Het Witte Huis liet weten dat het bereid is de sancties te versoepelen als Iran echt serieus vaart maakt met ontmanteling van het atoomprogramma.