‘Geld ingezameld in Nederland voor jihad in Jemen’

In Nederland en België wordt geld ingezameld voor de jihad in Jemen. Ook de Nederlander die vorige week omkwam bij de strijd in Jemen, kreeg geld van ‘Nederlandse broeders’. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Jemenitische militairen patrouilleren in de straten van Sana'’a.
Jemenitische militairen patrouilleren in de straten van Sana'’a. Archieffoto EPA / Yahya Arhab

In Nederland en België wordt geld ingezameld voor de jihad in Jemen. Ook de Nederlander die vorige week omkwam bij de strijd in Jemen, kreeg geld van ‘Nederlandse broeders’. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

De Nederlander, een 25-jarige Amsterdammer van Marokkaanse komaf, kreeg 1850 overgemaakt. Over die donaties wordt verantwoording afgelegd op de site Selefie Nederland: 1460 euro is bestemd voor de jihad, 90 euro voor de beveiliging van de Koranschool in Damaj, waar de man studeerde, en 100 euro voor benodigdheden. Of er nog meer geld is overgemaakt, is volgens de krant onduidelijk.

Niet gezegd dat Nederlander naar Jemen ging voor jihad

Of de Nederlander naar Jemen ging voor de jihad, is overigens niet zeker. In een dagboekfragment van de man dat online is gezet wordt niet over de jihad gesproken. Volgens PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch, die zijn familie goed kent, is hij afgereisd naar Jemen om kennis op te doen over de islam. De Koranschool in Damaj staat hoog aangeschreven, zegt hij tegen de Volkskrant.

“Ik weet niet precies wat er in Jemen is gebeurd. Maar ik kan me voorstellen dat hij de school met geweld heeft verdedigd. De school is omsingeld door sjiieten, Als je bij een bepaalde stroming bent betrokken, loop je niet weg.”

De Nederlander kwam om het leven bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in Damaj. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. In de provincie Saada in het noorden van Jemen bevechten sjiieten en soennieten elkaar al jaren. Het conflict heeft al veel levens geëist.