Flinke winstdaling voor Aegon - Imtech schrapt meer Duitse banen

Het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag.
Het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

De winst van verzekeraar Aegon is het afgelopen kwartaal fors gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Aegon maakte in het derde kwartaal 227 miljoen euro winst, terwijl dat vorig jaar nog 377 miljoen was. Technisch dienstverlener Imtech maakte vanochtend bekend meer banen te gaan schrappen bij zijn Duitse afdeling.

De winstdaling bij Aegon komt volgens het bedrijf vooral door een afschrijving van bijna een half miljard euro, die volgens de verzekeraar noodzakelijk was omdat het verwacht de komende periode minder rendement te zullen maken op aandelen en obligaties. Het onderliggende resultaat van Aegon steeg wel, met zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Redenen voor de stijging zijn onder meer hogere beurskoersen en een toename van het aantal nieuwe levensverzekeringen.

De topman van Aegon Alex Wynaendts zegt in een reactie op de cijfers dat de verzekeraar zijn “sterke kapitaalpositie” heeft behouden. “We blijven de vruchten plukken van belangrijke maatregelen die het management heeft genomen en profiteren daarnaast van gunstige marktomstandigheden”, aldus Wynaendts.

Nog eens driehonderd banen weg bij Imtech

Imtech maakte vanochtend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend volgend jaar nog eens driehonderd banen te schrappen bij zijn Duitse afdeling in een poging het bedrijf weer rendabel te maken. De bezuinigingen volgen op een eerdere ontslagronde bij de Duitse tak, waarbij 550 voltijdbanen verdwenen.

Wereldwijd heeft Imtech het aantal banen inmiddels met een kleine 1400 teruggedrongen. In de komende maanden verdwijnen er naar verwachting nog eens negenhonderd, zo liet Imtech weten. Die ontslagen vinden - behalve in Duitsland - vooral plaats op afdelingen in Noord- en Oost-Europa en op de marine-afdeling.

Heijmans heeft last van slechte markt

De omzet van bouwbedrijf Heijmans kwam over de eerste negen maanden van dit jaar vijftien procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoe hoog de inkomsten precies waren, maakte het bouwbedrijf niet bekend. Ondanks de stevige omzetdaling verwacht Heijmans toch een positief operationeel resultaat. “Ondanks de teruglopende omzet, mede door de marktomstandigheden en felle concurrentie, zien we dat het resultaat redelijk op peil blijft”, aldus topman Bert van der Els.

Heijmans zag zijn orderportefeuille dit jaar flink teruglopen, van 2,1 miljard euro vorig jaar naar 1,8 miljard euro nu. Dat is iets minder dan analisten hadden verwacht. Zij hadden ingezet op een kleine 1,9 miljard euro aan nog uit te voeren orders. Ook het aantal opgeleverde woningen daalde in de eerste drie kwartalen flink, met dertig procent op jaarbasis.

Staalgigant ArcelorMittal beperkt verliezen

Staalbedrijf ArcelorMittal wist zijn verliezen in het derde kwartaal flink terug te dringen. Het bedrijf van kwam eind september onder de streep 193 miljoen euro tekort. Vorig jaar kwam ArcelorMittal tussen juli en september uit op een verlies van ruim 650 miljoen euro.

Tegelijkertijd presenteerde het concern ook een minimale omzetdaling. De inkomsten van ArcelorMittal kwamen vorig kwartaal daardoor uit op een kleine twintig miljard euro. Dat het bedrijf van de Indische staalbaron Lakshmi Mittal de verliezen desondanks flink wist terug te dringen, heeft de maken met de bezuinigingen die het de afgelopen tijd heeft doorgevoerd.