Stijging aantal wo-studenten vrijwel geheel dankzij meisjes

Dat het aantal studenten aan de universiteit de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is vrijwel volledig toe te schrijven aan de prestaties van meisjes.
Dat het aantal studenten aan de universiteit de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is vrijwel volledig toe te schrijven aan de prestaties van meisjes. Foto ANP / Lex van Lieshout

Dat het aantal studenten aan de universiteit de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is vrijwel volledig toe te schrijven aan de prestaties van meisjes. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

Het aantal studenten steeg in dertig jaar tijd met 84 duizend. Slechts 10 duizend daarvan zijn jongens. Het aantal vrouwelijke studenten is sinds 1980 tweeënhalf keer zo groot geworden.

‘Arbeidsmarkt profiteert nog niet optimaal’

Minister Jet Bussemaker vindt het “goed om te zien dat meisjes er in de afgelopen jaren in zijn geslaagd hun achterstand volledig weg te werken”, zegt ze tegen de dagblad Trouw:

“Toch profiteert de arbeidsmarkt nog niet ten volle van deze tendens. Werkgevers herkennen de kwaliteiten van vrouwen niet altijd. En hoogopgeleide vrouwen blijven nogal eens thuis vanwege de kinderen.”

Volgens de minister moeten “we ervoor waken” dat jongens straks de achtergebleven groep vormen.