Eerste Gurlittclaims

De eerste claim is ingediend op een schilderij uit de enorme kunstschat van Hildebrand Gurlitt die is aangetroffen in München. Het gaat om het schilderij Paarden op het strand uit 1901 van Max Liebermann. De Amerikaanse nazaat van een Pools-Joodse zakenman uit Wroclaw herkent het als eigendom van zijn door de nazi’s vervolgde grootvader David Friedmann.

Dat meldt de New York Times. De Duitse politie liet dinsdag tijdens een persconferentie in Augsburg videobeelden zien van een tiental schilderijen uit de in beslaggenomen collectie van meer dan 1400 kunstwerken. Ook Marianne Rosenberg, een kleindochter van de befaamde Franse kunsthandelaar Paul Rosenberg, herkende een schilderij: Portret van een vrouw met parelketting van Matisse. De Duitsers roofden tijdens de bezetting een groot deel van Rosenbergs inventaris. Zijn kleindochter gaat het schilderij, dat ze alleen van een zwart-witfoto kende, terugeisen.

Welke kunst de schat van Gurlitt bevat, is nog grotendeels onbekend. Wel blijkt er in het National Archive in Washington een lijst te zijn met bezittingen van Hildebrand Gurlitt. De geallieerden stuitten in 1945 in Hamburg op een voorraad kunst van hem en namen die in beslag: 115 schilderijen, 19 tekeningen en enkele kratten met objecten waaronder een Afrikaans masker. Gurlitt eiste zijn kunst terug en daar gaven de geallieerden in december 1950 gehoor aan. Of kunst van deze lijst tot de 1400 nu in beslaggenomen werken behoren is niet bekend.

Op lijsten die de Duitse bezetters in Parijs bijhielden met wat ze roofden van Franse joden staan acht werken die ook op de Hamburgse lijst staan.