Een vleermuis gooi je natuurlijk blind op de grote baobabboom

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspelen. Vandaag: het verrassend leuke Qwixx en het evenwichtsspel Boabab.

De vleermuiskaart moet je bij Baobab met ogen dicht op de boom leggen.
De vleermuiskaart moet je bij Baobab met ogen dicht op de boom leggen.

Zes dobbelstenen (vier gekleurd en twee wit) en een speciaal bloknootje in een doosje. Zo simpel kan een fijn spel zijn. Dit jaar werd Qwixx net geen Spiel des Jahres, en gisteren werd het in Nederland net geen Speelgoed van het Jaar (voor 9+ won de Rockboard ‘trapstep’). Maar bij ons thuis is het de ontdekking van het jaar: kinderen kijken gespannen toe als de dobbelstenen rollen, en buigen zich piekerend over scorelijstjes. Het spel blijkt een perfecte mix van Yahtzee en Bingo. Zoals zo vaak lijken de spelregels ingewikkeld, maar in de praktijk stelt het niks voor.

Wie op zijn scorelijstje veel getallen afgestreept, maakt veel kans te winnen – het bingogedeelte. Maar vaak beperkt een afstreping de mogelijkheden verder in het spel: het Yahtzeegedeelte. Op het scorevelletje staan vier gekleurde rijtjes met ieder elf getallen, van 2 tot 12 of omgekeerd. De kleuren corresponderen met die van de dobbelstenen.

En misschien wel de belangrijkste truc van dit spel is: je kan ook iets afstrepen als een ander aan de beurt is. Dus niet dat saaie wachten tot een ander eindelijk zijn beurt uitgepuzzeld heeft.

Wie aan de beurt is gooit met alle zes de dobbelstenen. Het totaal van de twee witte mag iedereen ergens op een rijtje aankruisen. En wie aan de beurt is mag nog een getal afstrepen: een gekleurde dobbelsteen naar keuze opgeteld bij een witte. Maar dat getal moet afgestreept worden in het rijtje van dezelfde kleur als de steen.

De spanning in het spel zit in de soms wurgende afweging welk getal je dan af gaat strepen. De regels bepalen dat je nooit meer iets links van een afgestreept getal kan afstrepen. Wie op een van de rijtjes van 2 tot 12 direct het getal 10 afstreept kan dus alleen nog 11 en 12 afstrepen. Wie alleen veilige getallen streept, streept meestal weinig af. Zo win je niet. Wie te makkelijk streept, houdt niks over. Dus na een worp heerst gecijfer. Iedereen kijkt naar de concurrentie: durft die direct een zeven weg te kruisen?

Een blijvertje dus, dit Qwixx. En het is niet het enige leuke simpele spel dit jaar. Er is ook Baobab, bijvoorbeeld: een soort Jenga met kaarten. Leg om en om volgens bepaalde regels kaarten op een standaardje dat een boom voorstelt. Een apenkaart moet altijd uitsteken, de vleermuiskaart moet je met ogen dicht op de boom leggen. Valt een kaart eraf? Strafpunt! Hilariteit verzekerd. De precieze landingspositie van de kaarten op de boom is belangrijk, maar met die regels kun je genoeg smokkelen om het spel ook voor kleine of onhandige kinderen aantrekkelijk te houden.

Qwixx, White Goblin Games ca. €9; Baobab, 999Games €15