Historisch lage rente onverwachts verder verlaagd naar 0,25 procent

Op de achtergrond het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.
Op de achtergrond het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De ECB verlaagt het historisch lage Europese rentetarief van 0,5 procent naar 0,25 procent. De rente bereikt daarmee het laagste niveau ooit in de geschiedenis van de muntunie.

Ook verlaagt de centrale bank de depositorente van een procent naar 0,75 procent. De strafrente bleef ongewijzigd op 0 procent.

Twitter avatar ecb Eur. Central Bank MRO rate cut by 25 bps to 0.25%, MLF rate cut by 25 bps to 0.75%. DF rate unchanged at 0.00% http://t.co/qg3SbCj4GZ

De renteverlaging stimuleert in principe de economie, doordat de rente waarvoor banken geld kunnen lenen meestal ook doorwerkt in rentes in de rest van de economie. Door de lage rente is het de bedoeling dat er meer geld op de markt komt. Op die manier worden producten in verhouding duurder en neemt de inflatie toe.

Draghi: verlaging omdat inflatie laag blijft

ECB-president Draghi verklaarde tijdens een persconferentie dat de rente is verlaagd omdat de inflatie naar verwachting laag blijft voor een langere periode. Door het lagere rentetarief wordt volgens hem de economie gestimuleerd, omdat mensen makkelijker geld kunnen lenen. Over het besluit was overeenstemming binnen de bestuursraad, waarin alle presidenten van de zeventien nationale centrale banken zitting hebben. De vraag was volgens Draghi alleen wanneer het beste moment was om in te grijpen; vandaag of volgende maand. De meerderheid vond dat er nu al genoeg aanleiding was om in te grijpen.

Volgens Draghi is er geen reden om te vrezen voor deflatie, omdat er wel enig economisch herstel zichtbaar is.

‘Renteverlaging komt als een verrassing’

Onze economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo noemt de renteverlaging volledig onverwacht:

“Iedereen hield dit voor mogelijk, maar men dacht niet dat de ECB het echt ging doen. De inflatie in de eurozone is gedaald tot 0,7 procent en was in jaren niet zó laag. Maar er werd verondersteld dat de ECB de situatie nog wel even zou aankijken, omdat Draghi het rentetarief nu namelijk nog maar één keer kan verlagen, naar 0 procent. Hij kan de truc dus nog één keer uithalen en daarna zal hij moeten terugvallen op onconventionele maatregelen, zoals onbeperkte kredieten voor banken tegen hele lage rentes.”

De euro dook meteen naar beneden na bekendmaking van het rentetarief:

“De daling van de euro zal goed worden ontvangen in Europa, omdat de Europese export de laatste tijd te lijden had onder de dure euro.”

Ondertussen schoot de AEX omhoog, op weg naar 400 punten. De financiële markten gingen de afgelopen dagen al voorzichtig uit van een lagere rente, nadat de inflatie in de eurozone vorige week daalde tot 0,7 procent. Dat is fors onder de doelstelling van net onder de twee procent inflatie die de ECB als doelstelling heeft. Door niet te verlagen zou de eurozone mogelijk deflatie riskeren.

Inflatie in Nederland naar laagste niveau in drie jaar

De inflatie is in oktober gedaald naar 1,6 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendmaakte. Dat percentage het laagste niveau sinds november 2010. Drie maanden geleden was de inflatie nog 2,4 procent. Vorig jaar steeg de inflatie juist nog sterk, door de verhoging van het btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Dat heeft een jaar lang een verhogend effect op de inflatie. Dat effect is volgens het CBS nu uitgewerkt.