Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek Celtic naar behandeling supporters in Amsterdam

Celtic gaat een onderzoek instellen naar de ongeregeldheden die gisteren in Amsterdam plaatsvonden rond het duel van de voetbalclub tegen Ajax. Dat meldt de club vanavond op de website. De club stelt een groot aantal klachten te hebben gekregen van Celtic-supporters over hun behandeling in Amsterdam en wil het naadje van de kous weten.

Hooligans van Ajax en Celtic gooiden op de Dam met flessen en sloegen met stokken. Acht agenten in burger raakten gewond. De politie moest verschillende charges uitvoeren en arresteerde een tiental mensen. In de verklaring zegt de club niet te weten of de arrestanten banden hebben met de club. De voetbalclub gaat proberen via contacten met de autoriteiten in Amsterdam, de eigen politie en het Britse consulaat inzicht te krijgen in de gebeurtenissen.

De club zegt in de verklaring dat supporters van Celtic ongetwijfeld zijn geprovoceerd:

Afgelopen week waren onze supporters het doelwit van voorwerpen die Ajax-supporters in Celtic Park gooiden, toen er driehonderd stoelen werden beschadigd in het stadion. Deze week was er de avond voor de wedstrijd een georganiseerde aanval op Celtic-fans. We hebben ook tal van individuele klachten van aanvallen op onze fans.

Wel wil Celtic benadrukken dat er “geen enkel excuus is voor enige vorm van gewelddadig gedrag”. Maar vervolgens zegt de club dat de meereizende fans van Celtic een ‘prachtige’ reputatie in heel Europa hebben.

Onze fans hebben jarenlang grote Europese steden zonder problemen bezocht. Wederom heeft een overweldigende meerderheid van onze supporters zich onberispelijk gedragen.”