Bomen redden met schone auto’s

De AmerikaanseWest Coast neemt stappen tegen klimaatverandering. Obama heeft andere prioriteiten.

Het westelijke deel van de Verenigde Staten wordt vaak omschreven als de ‘left coast’: de linkse kust. Deze week hebben Californië, Oregon, Washington en de Canadese provincie British Columbia (BC) hun progressieve reputatie inhoud gegeven door gezamenlijke stappen tegen klimaatverandering aan te kondigen.

Samen vormen de Amerikaanse staten en de Canadese provincie aan de Stille Oceaan een regio met 53 miljoen inwoners. Deze streek belichaamt de op vier na grootste economie ter wereld; de toenemende handel met Azië loopt immers via de ‘west coast’.

Door de krachten te bundelen, hopen de gouverneurs en de premier van BC de CO2-uitstoot in te dammen, en natuur en milieu te beschermen. Juist deze staten hebben enorme gebieden van ongetemde wildernis, beschermde nationale parken en kwetsbare kusten.

Een hoofddoel is het produceren en verkopen van meer schone auto’s. In 2016 moet 10 procent van alle nieuwe voertuigen in deze regio een elektrische nul-emissie-auto zijn. Dat ambitieuze idee wordt gekoppeld aan het voornemen om te investeren in hogesnelheidstreinen, hoewel de publieke financiering daarvan juist ter discussie staat in Californië. Sinds de recente recessie heeft geen van de staten geld over voor openbaar vervoer, dat in de Verenigde Staten op z’n best als matig te omschrijven is.

Ook willen de staten een wettelijke grens stellen aan de uitstoot van broeikasgassen. In Californië is dat reëel: die staat heeft een Democratische gouverneur en progressieve meerderheden in het parlement. Maar of het lukt in Oregon en de noordelijkste staat Washington is de vraag. In die staten hebben meerderheden van de parlementen recentelijk nee gezegd tegen voorstellen om de uitstootgrenzen van de federale overheid verder te verscherpen.

Passiviteit van Obama

Klimaatverandering staat momenteel niet hoog op de agenda in de stad Washington. Het debat over het binnenlandbeleid wordt beheerst door de uiterst moeizame invoering van de nieuwe zorgwet, ObamaCare. En president Obama heeft gezegd dat immigratiehervorming zijn volgende prioriteit is. Bovendien eist de hardnekkig hoge werkloosheid – ook in opiniepeilingen – meer aandacht dan het klimaat.

Die passiviteit van Obama en van het Congres was waar partijgenoot Jerry Brown, de gouverneur van Californië, op zinspeelde toen hij zei: „Californië wacht niet op de rest van de wereld.” Zijn collega Jay Inslee van Washington: „Wij zijn de eerste generatie die de pijnlijke gevolgen van klimaatverandering ondervindt en we zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen.” Hij haalde uit naar de landelijke politiek, waar maatregelen volgens hem worden “gewurgd door ontkenners van klimaatverandering”.

De bevolking van de westelijke regio is even hongerig naar energie als de rest van Amerika, maar loopt voorop met de ontwikkeling van alternatieve bronnen. De grootste producenten van zonne- en windenergie zitten in Californië. In de noordelijke staten, met name in Washington, zit de energiewinning uit water (‘hydro power’) in de lift. De subsidies hiervoor nemen toe.

Binnen het nieuwe plan moet de ontwikkeling van deze ‘alternatieve’ bronnen een zetje in de rug krijgen, terwijl ook het verouderde elektriciteitsnet efficiënter moet worden. Over de financiering van die plannen is nog weinig bekend.

In het westen van de Verenigde Staten is de populaire techniek om aardgas uit de rotsachtige bodem te winnen – fracking – nog niet aangeslagen. Maar in Californië worden wel testen uitgevoerd om er aan te beginnen. Gezien de nieuwe plannen is het de vraag of de energiesector tot fracking over kan gaan. De staten willen immers hogere belastingen invoeren op de uitstoot van CO2, om die uitstoot aan banden te leggen.