Autoruit wordt GPS

Navigatiesystemen in de auto zijn niet meer weg te denken, maar de aandacht verdelen tussen gps-systeem en weg is niet zonder risico. Daarom zijn Head-Up Displays (HUD’s) in opkomst: projectie van navigatiegegevens en brandstofniveau op de voorruit. Zo kunnen bestuurders de blik op de weg houden terwijl ze aanwijzingen volgen.

In auto’s als de BMW 3 of 2013 Lexus GS worden HUD’s al geïntegreerd en ook bedrijven als Garmin HUD brengen projectiesystemen op de markt. Voor wie een nieuwe auto of een dergelijk systeem te duur is, is er sinds kort HUDway. Deze gratis iPhone-app van Russische makelij maakt van iedere voorruit een HUD. Als de telefoon met het scherm omhoog op het dashboard wordt gelegd, ontstaat in de weerspiegeling van de voorruit de HUD. HUDway integreert Google Maps (zowel on- als offline) tot een simpele routewijzer die alleen snelheid en de afstand tot de volgende bocht aangeeft. Het nadeel van de app is dat deze alleen goed zichtbaar is in het donker. De automobilist kan besluiten een klein projectiescherm op de ruit te plakken, maar of dat zo veilig is? (www.hudwayapp.com)