Amnesty beschuldigt Shell in Nigeria

Amnesty International zegt dat Shell sjoemelt met onderzoeksgegevens van olielekkages in Nigeria. Het bedrijf, de grootste olieproducent in het landen, zou lekkages ten onrechte toeschrijven aan sabotage.

Volgens het Amerikaanse Accufacts, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de gegevens van Shell in opdracht van Amnesty International tegen het licht heeft gehouden, zijn de eigen verslagen van Shell „zeer subjectief, misleidend en onjuist”.

Die constatering is van belang omdat het oliebedrijf in het geval van aanslagen geen compensatie hoeft te betalen. De verdenking bestaat al langer dat oliebedrijven lekkages die het gevolg zijn van roest en slecht onderhoud, ten onrechte toeschrijven aan aanslagen.

Shell Nigeria wijst de beschuldiging scherp van de hand als „totaal ongefundeerd”. Het bedrijf zegt juist meer „transparantie en overzicht in de verslaglegging van olielekkages” te hebben gebracht.

De multinational blijft op het standpunt staan dat de meeste lekkages het gevolg zijn van toenemende oliediefstal. Die zou inmiddels tussen de 100.000 en 200.000 vaten olie per dag, belopen.

Amnesty wil dat de Nederlandse regering opheldering vraagt van Shell, omdat de Nigeriaanse regering, aandeelhouder van Shell Nigeria, onvoldoende doet om de milieuschade te voorkomen en de rechten van de bevolking te beschermen. Volgens Accufacts zijn de boeren en vissers in de Niger-delta het slachtoffer. (AP)