Ajax predikt geduld over aanval

Ajax won gisteren met 1-0 van Celtic, waardoor het kans maakt op overwintering in Europa. Trainer Frank de Boer gooide zijn opstelling om. Met zijn aanval worstelt hij nog, het wachten is op de eigen kweek.

Uitblinker Joël Veltman van Ajax in duel met Celtic-aanvaller Anthony Stokes.
Uitblinker Joël Veltman van Ajax in duel met Celtic-aanvaller Anthony Stokes. Foto PICS UNITED

Uitgelaten zweeft verdediger Joël Veltman (21) na afloop door de Amsterdam Arena. Uitblinker in zijn tweede Champions League-duel ooit, Ajax wint met 1-0 van Celtic en heeft plotseling weer volop kans op Europees overwinteren, misschien zelfs in de Champions League. Borst vooruit tegen Ricardo van Rhijn (22), omhelzingen met Davy Klaassen (20) en Stefano Denswil (20). Ze blijven maar zwaaien naar het publiek. Euforie in de catacomben. „Ik denk wel dat we goed speelden”, jubelt Veltman. Zijn beste wedstrijd ooit? „Deze staat wel in mijn topdrie.”

Dreigde er crisis bij Ajax na de zwakke thuiswedstrijden tegen RKC (0-0) en Vitesse (0-1)? Frank de Boer gooide tegen Celtic niet voor niets zijn opstelling op vier posities om ten opzichte van het met 2-1 verloren duel in Schotland. Zelf deed de Ajax-coach er alles aan om toch vooral vertrouwen te blijven uitstralen. Maar de buitenwereld is steeds sceptischer. Waar blijft nou het resultaat van de Cruijff-revolutie in 2010? „Dit is een heel interessante situatie”, sprak Johan Cruijff zelf in de aanloop naar het cruciale duel tegen Celtic in Voetbal International. „Omdat we de komende periode gaan zien of het een kwestie van kwaliteit is of van tijd.” Buigen of barsten.

Niks discussie over tijd of kwaliteit, dat straalt Ajax uit vanaf de aftrap. De Boer klaagde zaterdag na het verloren competitieduel tegen Vitesse nog dat hij niet bij al zijn spelers de absolute wil had gezien om duels te winnen. Geen voetbal met bite, zoals de Schotten zeggen. Niet doorbijten op de cruciale momenten, maar blijven hangen in eindeloos balbezit op eigen helft. Maar niet tegen Celtic.

Met Lasse Schöne en Kolbeinn Sigthórsson op de vleugels in plaats van de jonge Denen Lucas Andersen en Viktor Fischer, Klaassen op het middenveld en aanvoerder Siem de Jong in de spits geeft Ajax direct gas. Zie hoe Schöne zijn tegenstander al na drie minuten brutaal ‘poort’. Hoe Klaassen zijn sterke tegenstander een beuk geeft, of Veltman en Denswil meedogenloos hun eerste duels winnen. Verdedigende middenvelder Daley Blind staat steeds op de goede plek en kiest met slimme passjes snel de aanval. Ajax heerst in de Arena.

Maar scoren? Zo veel bite in de duels, zo weinig raffinement voorin. Al het dominante spel leidt in de eerste helft slechts tot één kans, als De Jong een knappe kopbal net uit de hoek getikt ziet worden door keeper Fraser Forster. Voordat een kans ontstaat, ontstaat-ie vaak niet. Het is typerend hoe Klaassen de bal net te ver van zijn voet laat springen, vlak voordat hij een ‘dodelijke’ steekpass wil geven.

De enige secuur uitgespeelde aanval is na rust direct raak. Bal één keer raken, steeds de vrije man vinden. Van Rhijn-Klaassen-Schöne-De Jong-Schöne-Serero-Schöne, puntertje in de rechterhoek: 1-0. Wereldgoal. Maar een bevrijding is het niet. Ajax kan zelfs niet profiteren als het matig spelende Celtic ten aanval trekt en achterin veel ruimte weggeeft.

Kwestie van tijd of van ontbrekende kwaliteit? Sigthórsson en Schöne zijn geen buitenspelers uit de buitencategorie. Aanwinst Bojan Krkic is geblesseerd, de nog jonge talenten Fischer en Andersen zijn uit vorm. In de A- en B-jeugd ziet Cruijff „gigantische kwaliteit”. Nog even geduld dus. „Ik denk dat er aanvallers aan zitten te komen”, sprak ook De Boer na afloop.

Tot die tijd dan maar genieten van een snoeiharde pass van Klaassen, briljant met een sliding uit de lucht geplukt door Van Rhijn. Van kopspecialist Denswil, die de paal raakte. En vooral van die perfect getimede tackle van Veltman in zijn eigen strafschopgebied. „Ik zat bijna overal tussen. Dat voelt goed voor een verdediger.”