Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zwitserland bouwt eigen toevluchtsoord voor data

De Zwitserse provider Swisscom wil een Zwitserse ‘cloud’ bouwen om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse technologiefabrikanten en webdiensten. Het doel is om buitenlandse bedrijven aan te trekken die gevoelige gegevens willen bewaren in Zwitserland.

Naarmate bedrijven overstappen op externe dataopslag en software draaien vanaf webservers, groeien de zorgen over het meekijken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Swisscom, dat grotendeels in handen is van de staat, gaat een ‘home cloud‘ bouwen op eigen grondgebied, zo maakte het bedrijf deze week bekend.

De Zwitserse overheid is bezorgd dat afluisterschandalen invloed hebben op de omvangrijke financiële sector in het land en wil maatregelen nemen tegen spionage om het bankgeheim veilig te stellen. Die infrastructuur is bedoeld voor Zwitserse klanten maar kan gebruikt worden door derden om – enigszins – buiten bereik van meekijkende veiligheidsdiensten te vallen.

Volledig onafhankelijk zijn van Amerikaanse diensten en leveranciers is niet mogelijk, maar volgens Andrea Koenig, hoofd van Swisscoms IT-tak, moet 70 procent van de IT infrastructuur in 2016 in eigen handen zijn. De prijzen zouden moeten concurreren met clouddiensten van bijvoorbeeld Amazon. Andere landen, zoals Duitsland, maken zich zorgen over de afscherming van hun datanetwerken. De grootste provider daar, Deutsche Telekom, streeft naar afscherming van het lokale webverkeer . (Reuters)