Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Zwarte Piet draagt geen oorring bij Amsterdamse intocht

Een Zwarte Piet met een duidelijke oorbel.
Een Zwarte Piet met een duidelijke oorbel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zwarte Pieten dragen bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen gouden oorringen. Dat heeft het intochtcomité besloten om de tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen, schrijft Het Parool vandaag.

Burgemeester Eberhard van der Laan had al gezegd dat de intocht er iets anders uit zou zien dan de afgelopen jaren. Hij zei echter niet wat er anders zou zijn.

Tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november in Amsterdam maakten 21 mensen bezwaar. De meeste bezwaren gingen over de pieten, die in zijn huidige vorm racistisch zou zijn. De bezwaarschriftencommissie wees de bezwaren eind vorige maand af.

Vrijdag dient bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding over de intocht. Een van de indieners van een bezwaarschrift, die in beroep ging tegen de beslissing van de bezwaarschriftencommissie, hoopt zo alsnog een pietenvrije intocht af te dwingen. (Novum)