Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Winst ING daalt in derde kwartaal met 85 procent

Foto ANP / Evert Elzinga

Bank en verzekeraar ING heeft in het derde kwartaal van 2013 een nettowinst van 101 miljoen euro geboekt. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog 659 miljoen euro: een daling van bijna 85 procent. Dat liet ING woensdag weten bij het presenteren van de kwartaalcijfers.

De winstdaling is vooral het gevolg van een flinke stijging van de eenmalige kosten, zegt ING. Zo moest ING onder meer afschrijven op de verkoop van zijn Koreaanse verzekeringstak. Het beursgenoteerde concern denkt ING Life Korea tegen het einde van het jaar te kunnen afstoten, maar wel tegen een lager bedrag dan waarvoor de verzekeraar in de boeken staat.

Zonder die eenmalige kosten kwam ING juist uit op een onderliggend bedrijfsresultaat dat aanmerkelijk hoger uitvalt dan een jaar geleden. Het resultaat van ING kwam uit op ruim 1,2 miljard euro, wat ongeveer acht procent meer is dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Verreweg het grootse deel daarvan kwam uit bankactiviteiten.

ING Bank boekte volgens het bedrijf “solide” resultaten. Het onderliggend resultaat was bijna even hoog als vorig jaar: 1.103 miljoen euro in het derde kwartaal van 2013. De verzekeringstak van ING presteerde zelfs een stuk beter dan een jaar geleden.

In 2016 klaar met afstoten verzekeringstakken

ING is bezig de verzekeringsonderdelen af te splitsen. De bank en verzekeraar wil zich in de toekomst steeds meer richten op zijn bancaire activiteiten en probeert steeds meer verzekeringsonderdelen - in zijn geheel of gedeeltelijk - af te stoten. De splitsing van bank- en verzekeraarsdelen was ook een van de eisen van de Europese Commissie toen ING in 2008 staatssteun nodig had.

ING verwacht nu in 2016 klaar te zijn met het afstoten van haar verzekeringstakken. Dat is twee jaar eerder dan verwacht. Naast de verkoop van de Koreaanse verzekeraar werkt ING ook aan een beursgang van zijn Europese verzekeraar in 2014.

Dit jaar wist het concern zijn belang in de Amerikaanse verzekeringstak al te reduceren tot 57 procent na een gedeeltelijke beursgang. In 2014 moet 50 procent van ING US zijn afgestoten van de Europese Commissie. Aan die eis verwacht ING te kunnen voldoen.

Einde staatssteun in zicht

ING schrijft ook op weg te zijn met het afbetalen van de Nederlandse Staat, die in 2008 een kapitaalsteun van 10 miljard euro aan ING verleende. ING betaalt vandaag 1,125 miljard euro aan de staat en heeft ook afgesproken dat de staat het laatste gedeelte van een pakket Amerikaanse hypotheken van ING verkoopt. Daarmee is het einde van de staatssteun aan ING in zicht, vermoedelijk in het voorjaar van 2015.

Topman Ralph Hamers van ING schrijft in een verklaring over de steun:

“We zijn de Staat zeer erkentelijk voor de ontvangen steun tijdens de crisis. Dankzij een sterke kapitaalgroei bij de Bank waren we in staat om vandaag opnieuw een tranche van kernkapitaaleffecten te betalen, waarmee de hoofdsom aan uitstaande staatssteun wordt teruggebracht tot EUR 1,5 miljard.”