Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Vechten met Nick Cave

Gaan // Concert Nick Cave and the Bad Seeds Heineken Music Hall Gehoord: 4/11, Heineken Music Hall, Amsterdam. Herhaling 17/11, HMH.

Nick Caves laatst verschenen album Push The Sky Away is een carrièrehoogtepunt met muziek die op het eerste gehoor rustiger lijkt dan het voorgaande uit Caves bandverleden. Songs als ‘Jubilee Street’ en ‘Higgs Boson blues’ geven hem houvast om ze uit te bouwen tot bevlogen rituelen van grommende zang en wisselwerking met het publiek. Sleutelnummer bij het optreden is de oude bluessong ‘Stagger Lee’ die door Cave wordt geacteerd alsof hij zelf de levensgevaarlijke hoofdpersoon is. De klap van de moordpartij die in het lied wordt aangericht komt als een schrikmoment dat normaal alleen voor horrorfilms is weggelegd. Nick Cave daagt de voorste rij uit voor een vechtpartij, om daarna razendsnel weg te schieten en een serene ballade te gaan zingen. Het concert schiet alle kanten op en mist net het beetje concentratie dat nodig is om het briljant te maken.