Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Vaticaan houdt enquête over morele kwesties

In een nieuwe indicatie dat paus Franciscus morele standpunten van de katholieke kerk ter discussie wil stellen en die niet meer alleen door Romeinse ogen wil bekijken, heeft het Vaticaan hierover een vragenlijst gestuurd naar de bisdommen.

Doel is beter zicht te krijgen hoe gelovigen en kerkbestuurders zich opstellen op het gebied van echtscheiding, ongehuwd samenwonen, homoseksuele paren en anti-conceptie, zo blijkt uit de vragen. Zo’n open en brede consultatie is binnen de katholieke kerk nog niet eerder voorgekomen.

De lijst is opgesteld ter voorbereiding van een bisschoppensynode oktober volgend jaar. In een begeleidende brief schrijft aartsbisschop Lorenzo Baldisseri, de secretaris van de synode, dat de enquête „onmiddellijk zo wijd mogelijk” moet worden verspreid „opdat input van lokale bronnen kan worden ontvangen”. Baldisseri maakte gisteren duidelijk dat ook individuele katholieken hun reactie kunnen sturen naar het bureau van de synode in Rome.

Aartsbisschop Bruno Forte, die ook deel uitmaakt van het secretariaat van de synode, zei gisteren dat „het niet gaat om een debat over doctrinaire vraagstukken”. Maar de toonzetting van de vragen past in uitspraken van de paus dat de kerk zich voor iedereen moet openstellen.

Zo wordt gevraagd of gescheiden gelovigen zich „gemarginaliseerd voelen of lijden” onder de officiële opstelling van de kerk.