Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

Utrechts nieuwe burgemeester

Utrecht krijgt een nieuwe burgemeester: Jan van Zanen (52, VVD). Hij is gisteren voorgedragen als opvolger van PvdA’er Aleid Wolfsen, die eerder dit jaar besloot niet voor een tweede termijn te gaan.

Waar kennen we Jan van Zanen van?

Van Zanen is op dit moment al ruim acht jaar burgemeester in Amstelveen. Van november 2003 tot en met mei 2008 was hij partijvoorzitter van de VVD. In Utrecht zat hij in de gemeenteraad, van 1990 tot 2002, van 1998 tot 2005 was hij wethouder van Financiën in Utrecht. Hij groeide op in de gemeente Edam-Volendam.

Wie is het níét geworden?

In totaal solliciteerden er 26 mensen. Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA) was de voornaamste rivaal voor Van Zanen. Bij de bevolking was oer-Utrechter Henk Westbroek lang favoriet, maar hij was volgens de commissaris van de koning ‘niet uit het juiste burgemeestershout’ gesneden. Ook de 17-jarige sollicitant Hidde van Koningsveld en voormalig wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) vielen vroegtijdig af.

Hoe deed de voorganger van Van Zanen het?

De huidige burgemeester Aleid Wolfsen staat er niet zo best op. Er is veel kritiek op zijn bestuursstijl en er is een aantal incidenten die erg aan hem kleven. Zo oefende hij meerdere malen druk uit op lokale media om hem onwelgevallige publicaties te voorkomen. Dit lukte ook, maar kwam hem op een woedende gemeenteraad en veel maatschappelijke verontwaardiging te staan. Daarnaast nam hij het volgens velen niet snel genoeg op voor een gepest homostel en bleef hij te lang op fietsvakantie tijdens de grote vondst van asbest in de wijk Kanaleneiland.

Zijn de belangrijke burgemeestersposten nu een beetje eerlijk verdeeld?

Ligt eraan wie je dat vraagt. De twee grootste steden, Amsterdam en Rotterdam, zijn in PvdA-handen. Naast Utrecht, is de VVD met Jozias van Aartsen ook de baas in Den Haag. Het CDA, een traditionele bestuurspartij, levert weliswaar eenderde van alle burgervaders, maar komt wat betreft grote steden pas bij Nijmegen in zicht. NRC