Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hogere straf voor doden tienjarige Jennefer: twintig jaar cel voor Anthony K.

Anthony K. (m) werd vandaag in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar.
Anthony K. (m) werd vandaag in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar. Foto ANP / Aloys van Oosterwijk

Het gerechtshof in Den Haag heeft Anthony K. vanmiddag veroordeeld tot twintig jaar cel voor het seksueel misbruiken en doden van de tienjarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Het hof achtte in hoger beroep de moord op Jennefer door K. niet, maar doodslag wel bewezen. Dat meldt persbureau Novum.

Volgens het Openbaar Ministerie doodde K. het meisje in 2011 om te verhullen dat hij haar seksueel had misbruikt. Het gerechtshof oordeelde vandaag echter dat voorbedachte rade niet vastgesteld kan worden, en dat K. daarom alleen voor doodslag kan worden veroordeeld, niet voor moord. K. is, behalve van moord, ook vrijgesproken van verkrachting. Wel is seksueel misbruik en het seksueel binnendringen zonder geweld bewezen. Volgens het hof blijft onduidelijk wat er precies heeft afgespeeld in de woning van K.

De straf is twee jaar hoger dan de straf die K. vorig jaar van de rechtbank kreeg, maar tien jaar lager dan het OM in hoger beroep heeft geëist. K. werd vorig jaar veroordeeld tot achttien jaar cel, toen achtte de rechter moord ook niet bewezen. Justitie had voor die rechtszaak levenslang geëist en ging in beroep. Nu eiste het OM twee weken geleden dertig jaar cel voor de moord op de tienjarige Jennefer. In hoger beroep eiste het OM geen levenslang omdat “de zaak niet gelijk kan worden gesteld met zaken waarvoor een levenslange gevangenisstraf is opgelegd”.

In oktober 2011 gedood

Het meisje verdween in oktober 2011 toen ze bij de 28-jarige K., de ex-vriend van haar zus, op bezoek was. Ze was een dag vermist voordat ze, gewikkeld in plastic zakken, werd gevonden in het huis van K. in de Boergoensestraat in Rotterdam.

K. bekende in eerste instantie dat hij verantwoordelijk voor haar dood was. Hij zei dat hij ruzie kreeg met Jennefer omdat zij naar de bioscoop wilde en hij dat niet kon of wilde betalen. De ruzie liep uit de hand, waarop hij haar heeft gewurgd, luidde zijn verklaring. Hij ontkende echter dat hij haar vooraf had misbruikt.