Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Thuiszorg wordt toch niet ondergebracht bij gemeenten

Een bedlegerige oudere dame in nachtpon zit op bed tijdens doktersbezoek in een aanleunwoning.
Een bedlegerige oudere dame in nachtpon zit op bed tijdens doktersbezoek in een aanleunwoning. Foto ANP XTRA/ Roos Koole

De verzorging thuis van mensen met lichamelijke aandoeningen komt niet onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen, maar wordt in de Zorgverzekeringswet ondergebracht. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC Handelsblad.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) komt daarmee tegemoet aan bezwaren die de zorgsector had tegen plannen uit het regeerakkoord. Tegelijk lijkt hij zich verzekerd te hebben van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de coalitieplannen om de langdurige zorg te hervormen. Zo kan het kabinet bezuinigen op de uitgaven aan bijzondere ziektekosten (AWBZ). Er is nu jaarlijks 27 miljard euro mee gemoeid. Dat moet 10 miljard worden.

De aanpassing neemt een groot bezwaar weg van de tegenstanders van overdracht van deze persoonlijke verzorging naar gemeenten, zoals CDA en de ChristenUnie. In de oorspronkelijke plannen zouden veel ouderen hun recht op zorg verliezen, en maar moeten hopen dat gemeenten die taak goed overnemen.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.