Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Theaterdebuut voor controversieel schrijver A.H.J. Dautzenberg

Schrijver A.H.J. Dautzenberg schrijft het eerste deel van het theaterdrieluik ‘De wet’, meldt zijn uitgever Atlas Contact in een persbericht. Het is het theaterdebuut van de controversiële auteur. Het theaterdrieluik gaat over het internationaal recht en moet de huidige internationale wetgeving tegen ‘Fort Europa’ aanhouden. Hoe komt je als niet-Europeaan Europa uit onder een rigide

Schrijver Anton Dautzenberg in 2011.
Schrijver Anton Dautzenberg in 2011. Foto ANP PHIL NIJHUIS

Schrijver A.H.J. Dautzenberg schrijft het eerste deel van het theaterdrieluik ‘De wet’, meldt zijn uitgever Atlas Contact in een persbericht. Het is het theaterdebuut van de controversiële auteur.

Het theaterdrieluik gaat over het internationaal recht en moet de huidige internationale wetgeving tegen ‘Fort Europa’ aanhouden. Hoe komt je als niet-Europeaan Europa uit onder een rigide immigratie en protectionisme? Het is de hoofdvraag waar ook Dautzenberg mee aan de slag gaat.

De theaterproductie is een samenwerking tussen Wunderbaum, het huisgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg, en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. De Antwerpse kunstenaar Rinus van de Velde is verantwoordelijk voor de visualisatie van Dautzenbergs tekst. De theaterstuk van Dautzenberg, geregisseerd door Jan Bijvoet, gaat in maart 2014 in Brussel in première.

Weinig gedebuteerde schrijvers kwam zo vaak in het nieuws als A.H.J. Dautzenberg de afgelopen jaren. De in 2010 gedebuteerde schrijver zorgde eind 2011 voor ophef door lid te worden van pedopartij Martijn. Hij wilde de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging verdedigen. De actie kostte hem zijn baan bij de Financial Times . Ook kreeg hij doodsbedreigingen. Ronald de Boer dreigde met een rechtszaak naar aanleiding van een door Dautzenberg gefingeerd en economisch getint interview in zijn bundel Rock-€-Roll (2011)

In 2012 kwam Dautzenberg, met zijn roman Extra tijd, dan toch met een ‘prachtroman’. Vorige maand verscheen op Dautzenbergs initiatief de glossy Quiet 500, een glossy in reactie op de Quote 500, waarin aandacht wordt gevraagd voor de (stille) armoede in Nederland.