Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Te naïef om de ernst van de situatie te schatten

Zien Film

The Last King of Scotland

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Tussen 1971 en 1979 hield de kleurrijke en uiterst onvoorspelbare Idi Amin de wereld bezig. In Barbet Schroeders documentaire Général Idi Amin Dada: Autoportrait uit 1974, waarvan beelden opduiken in The Last King of Scotland, presenteert de driftige dictator zichzelf vooral als charmante clown van wie je niet meteen zult denken dat hij verantwoordelijk is voor de dood van ongeveer 300.000 mensen. Met de kennis van dat getal vergaat je opeens het lachen om de bizarre hoeveelheid opgespelde medailles op zijn legeruniform.

Een van Amins bizarre verhalen was de claim af te stammen van de Schotten, wat de titel van de speelfilm van Kevin Macdonald verklaart. Hierin reist de jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van Idi Amin, weergaloos belichaamd door Forest Whitaker – een rol waarvoor hij de Oscar kreeg voor beste acteur. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te naïef om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime wordt door de regie effectief onderstreept. Camera en montage zijn nerveus, de beelden vaak fragmentarisch.

André Waardenburg