Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Schikking van 5 miljard euro voor manipuleren Euribor’

De Europese mededingingsautoriteit is dichtbij het uitdelen van extreem hoge boetes in een onderzoek naar het manipuleren van Euribor, een van de belangrijkste rentetarieven in de eurozone. Volgens persbureau Reuters en zakenkrant Financial Times zouden zes banken een boete van 5 miljard euro moeten betalen. Zij baseren zich op anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Drie grote Europese banken – Royal Bank of Scotland, Société General, Deutsche Bank – zouden een schikking willen treffen. Drie andere banken – JPMorgan, HSBC en Crédit Agricole – zouden vooralsnog geen schikking willen treffen.

Het onderzoek naar manipulatie van Euribor is opgestart naar aanleiding van het manipuleren van Libor. Vorige week maakte de Rabobank bekend een schikking te hebben getroffen voor haar rol in de Libor-affaire voor een bedrag van 774 miljoen euro. Een deel van die schikking, 70 miljoen betreft een schikking met het Openbaar Ministerie.

Libor en Euribor zijn rentetarieven die heel vaak worden gebruikt als basistarief voor het vaststellen van commerciële rentetarieven voor bedrijfsleningen of hypotheken. Twee Nederlandse banken waren betrokken bij het vaststellen van Euribor: ING en Rabobank. Een woordvoerder van ING stelt dat DNB onderzoek heeft gedaan, maar dat de bank niet is benaderd door de Europese mededingingsautoriteit. „Blijkbaar heeft het onderzoek van DNB geen aanleiding gegeven voor Brussel om ons te benaderen”, aldus de woordvoerder van ING.

Rabobank meldde vorige week dat de schikking onderzoek naar Libor en Euribor betrof. De Europese toezichthouder werd niet genoemd als een van de partijen waarmee is geschikt. Een zegsman van Rabobank bevestigt dat er onderzoek is gedaan, maar wil niet zeggen of de bank gaat schikken in het onderzoek naar Euribor.