Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Russische boycot tribunaal helpt niet’

De weigering van Rusland om het Internationaal Zeerechttribunaal in het dispuut over het Nederlandse actieschip Arctic Sunrise van Greenpeace te erkennen, is volgens Nederland irrelevant.

Rusland is afwezig bij het tribunaal in Hamburg, dat zich vandaag in een ‘kort geding’ buigt over de eis van Nederland dat de Arctic Sunrise en de bemanning worden vrijgelaten. Volgens Nederland is hun detentie in strijd met het internationaal zeerecht. De dertig opvarenden zitten al bijna zeven weken gevangen in Moermansk en sinds vorige week in Sint-Petersburg.

Volgens de vertegenwoordigers van de Nederlandse regering in Hamburg heeft de Russische boycot geen effect op de rechtsmacht van het tribunaal. De zeerechtconventie bepaalt dat het tribunaal ook beslissingen kan nemen als een van de partijen wegblijft. Als Rusland van oordeel is dat de klacht geen basis heeft in dit verdrag, dan had het die verdediging in Hamburg moeten voeren, aldus delegatieleider Liesbeth Lijnzaad. Nooit eerder is Rusland, dat twee keer eerder voor het tribunaal werd gedaagd, weggebleven.

Volgens de Nederlandse regering heeft ook het voorbehoud dat Rusland over zijn jurisdictie in de eigen territoriale wateren heeft gemaakt, geen betekenis. In het internationale zeerechtverdrag staan de gevallen omschreven waarop lidstaten zich kunnen beroepen. De actie die de Artic Sunrise binnen de ‘exclusieve economische zone’ van Rusland bij het boorplatform voerde, viel volgens de Nederlandse juristen niet onder de uitzonderingsbepalingen.