Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA-fractie vandaag akkoord met JSF, wel aanvullende eisen

V.l.n.r. SGP-Kamerlid Dijkgraaf, VVD-Kamerlid Vuijk, minister Hennis en PvdA-Kamerlid Eijsink voor aanvang van het Kameroverleg.
V.l.n.r. SGP-Kamerlid Dijkgraaf, VVD-Kamerlid Vuijk, minister Hennis en PvdA-Kamerlid Eijsink voor aanvang van het Kameroverleg. Foto ANP / Martijn Beekman

De PvdA gaat vandaag naar verwachting definitief akkoord met de aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig als vervanger van de F-16. Eerder al steunde de fractie de inhoudelijke keus van het kabinet voor het toestel.

De laatste weken zijn de zorgen van de Tweede Kamerfractie over de inzetbaarheid van de toestellen voor internationale missies grotendeels weggenomen, bleek gisteren in de fractievergadering. Wel heeft woordvoerder Angelien Eijsink aanvullende eisen over geluidshinder voor omwonenden, en de werkgelegenheid die de aankoop van de JSF met zich meebrengt. Over beide aspecten is de PvdA ontevreden.

Nederland stapte in 2002 in de ontwikkeling van de JSF. Sindsdien stelden opeenvolgende kabinetten de beslissing tot aankoop steeds uit. Van de 4,5 miljard euro die gereserveerd is, kunnen 37 toestellen worden gekocht.

Vandaag debatteert de vaste Kamercommissie voor Defensie over de toekomst van de krijgsmacht, met als belangrijkste onderwerp het kabinetsbesluit om 37 JSF’s aan te schaffen. Voor het overleg is twaalf uur uitgetrokken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde de aankoop van JSF’s vanochtend “onverstandig” en zei dat de PvdA op dit dossier “de draai van de eeuw maakt”.