Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ex-voetballer verdacht van fraude

Een van de mensen die maandag zijn aangehouden op verdenking van „stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten”, blijkt oud-profvoetballer Klaas D. van PEC Zwolle te zijn. D. is 60 jaar.

D. zou samen met een vrouw ten onrechte pgb-uitkeringen hebben ontvangen ter waarde van enkele miljoenen euro’s. Pgb’s worden betaald uit de AWBZ en zijn bedoeld om ouderen of mensen met een chronische handicap of psychiatrische stoornis de vrijheid te geven zelf zorg en hulp in te kopen. Ze zijn dan niet aangewezen op gewone zorginstellingen.

Het bedrijf van de verdachten biedt hulp aan 70 mensen met psychiatrische problemen. Zij wonen, zelfstandig, in huizen van de verdachten. Ze krijgen ook ‘dagbesteding’ op een zorgboerderij.

Een aantal cliënten van verdachte Klaas D. had bij het zorgkantoor gemeld dat ze niet de zorg kregen waar zij recht op hebben. De Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid doorzocht in april verschillende panden en nam de administratie in beslag. Ook werd beslag gelegd op tegoeden van bankrekeningen en auto’s. Uit het onderzoek bleek dat niet alleen de melders van de fraude gedupeerd werden maar waarschijnlijk ook anderen. Supporters van PEC hebben D.’s naam op een tribune gisteren afgeplakt.