Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Opnieuw winstdaling opslagbedrijf Vopak

De capaciteit van het tankopslagbedrijf Vopak groeit nog door, maar de winst hapert. Vanochtend publiceerde de multinational, met hoofdvestiging in Rotterdam, kwartaalcijfers waaruit bleek dat de winst, exclusief bijzondere kosten, 9 procent lager uitviel dan in dezelfde periode een jaar geleden. Over het hele jaar gezien loopt de winst inmiddels 4 procent achter bij het vorig jaar. De brutowinstverwachting wordt echter niet bijgesteld. Het bedrijf houdt vast aan een verwachte brutowinst van tussen de 730 miljoen en 780 miljoen euro.

De winst wordt volgens financieel bestuurder Jack de Kreij vooral gedrukt door schommelingen op de valutamarkt. Vopak heeft wereldwijd opslagtanks neergezet in de buurt van belangrijke scheepvaartroutes. Plaatselijke valuta worden omgerekend naar Amerikaanse dollars en vervolgens naar euro’s. Verschillende Aziatische landen zoals India en Indonesië, hebben de afgelopen maanden te kampen gehad met een scherp dalende muntkoersen. Daar stonden juist hogere dollarkoersen tegenover. „Het feit dat de dollar nu rond 1,35 euro staat tegenover ongeveer 1,20 vorig jaar, heeft dan grote invloed op het eindgetal”, aldus De Kreij. Naast perikelen op de valutamarkten, werd het bedrijfsresultaat in Nederland ook gedrukt door oplopende pensioenlasten ten gevolge van lage rentes.

Maar het is niet alleen een kwestie van valuta en rentes. De bezettingsgraad van de tanks waar olieproducten, chemicaliën en gassen worden opgeslagen, liep wereldwijd ook terug van 91 procent vorig jaar naar 87 procent in het derde kwartaal van dit jaar. Vooral de regionale terminals in Los Angeles en Rotterdam voelen de gevolgen van het feit dat „handelaren in stookolie het op dit moment minder zinvol vinden om posities in te nemen”, denkt De Kreij.

In een reactie op de kwartaalcijfers zegt analist Jos Versteeg (Theodoor Gilissen) dat Vopak internationaal „kennelijk meer concurrentie” ondervindt. „Ze hebben het tien jaar lang heel goed gedaan, maar je ziet nu dat er iets aan het veranderen is”, zegt Versteeg. Wat precies, vindt hij nog te vroeg om te zeggen.

Intussen blijft Vopak nadrukkelijk inzetten op verdere uitbreiding en groei. In 2016, als het bedrijf dat ooit in de Rotterdamse haven begon als Blauwhoed zijn 400-jarig bestaan viert, wil Vopak een brutowinst maken van 1 miljard euro. „Om deze ambitie te bereiken is nodig om aanvullende en winstgevende uitbreidingsprojecten te vinden, goed te keuren en tijdig uit te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra in een persverklaring vanochtend.