Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Opnieuw drie werken naar Goudstikker

De Amerikaanse erven van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker krijgen drie zeventiende-eeuwse schilderijen terug van de Nederlandse staat. Dat heeft minister Bussemaker (OCW, PvdA) besloten op advies van de Restitutiecommissie. Het gaat om Twee mannen met een paard aan het strand van Philips Wouwerman en werken van Dominicus van Tol en Hendrik Gerritsz.

Nadat Goudstikker in mei 1940 Nederland ontvluchtte - op de boot naar Engeland kwam hij bij een ongeval om het leven - verkocht zijn personeel de handelsvoorraad van 1113 kunstwerken aan de Duitse koopman Alois Miedl.

Na de oorlog keerde een deel van de collectie naar Nederland en belandde in de Rijkscollectie. Veel hingen decennia op soms prominente plaatsen in musea. Acht jaar geleden besloot het ministerie 202 werken terug te geven aan de erven.

Ook de drie die nu worden teruggegeven maken onderdeel uit van die transactie. Ze konden echter niet eerder worden teruggeven omdat Miedl ze tussen 1940 en 1942 in Duitsland had geveild, waardoor zij terechtkwamen in de collectie van de kunstverzamelaar Kummerlé. Daarna kwamen ze in de collectie van het Museum der Bildenden Kunste te Leipzig. Op verzoek van de Nederlandse Staat zijn ze in maart vorig jaar door Duitsland overgedragen.