Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Na de slak en de vis, is er nu ook de slang voor uw ontspanning

Dieren worden wel vaker ingezet voor onze ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan de voetmassage door visjes en huidverzorging met slakkenslijm. Nu is er een andere behandeling met dieren: de pythonmassage. En ja, inderdaad, zoals de naam al zegt spelen slangen tijdens deze massage de hoofdrol.

Pythons kunnen zo'n twee meter lang worden. Ze hebben geen giftige beet, maar kunnen wel wurgen.
Pythons kunnen zo'n twee meter lang worden. Ze hebben geen giftige beet, maar kunnen wel wurgen. Foto AFP / Romeo Gacad

Dieren worden wel vaker ingezet voor onze ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan de voetmassage door visjes en de huidverzorging met slakkenslijm. Nu is er een andere behandeling met dieren: de pythonmassage. En zoals de naam al zegt, spelen slangen tijdens deze massage de hoofdrol.

Je zou denken dat de behandeling ideaal is voor mensen die ontspanning willen combineren met adrenaline. Dat is ook zo. De door angst aangedreven adrenalinehormonen zijn volgens de salon die deze massage aanbiedt goed voor de stofwisseling. Het glibberen van de de slangen over je ontblote ledematen zou overigens vooral kietelen.

De pythons maken de masseur niet overbodig. Het blijkt teamwork tussen mens en slang. Foto AFP / Romeo Gacad

Een klant zei dat hij dankzij de pythonmassage van zijn slangenfobie af is gekomen.Foto AFP / Romeo Gacad

De slangen worden eerst in bad gedaan en afgedroogd. Foto AFP / Romeo Gacad

Opvallend is dat de bekjes van de pythons worden dichtgehouden met een soort tape. Dat ziet er nogal dieronvriendelijk uit. Als je voor deze massage gaat, is het wel goed om te weten dat pythons wurgslangen zijn. Hun beet is niet giftig.

De pythonmassage van deze 31-jarige account werd door de fotograaf van alle denkbare kanten vastgelegd. Foto AFP / Romeo Gacad

Na de massage mogen de slangen in deze plastic bak uitrusten. Foto AFP/ Romeo Gacad

De pythonmassage wordt zover bekend alleen aangeboden in de Bali Heritage Reflexology and Spa in Jakarta, Indonesië.