Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Moeizame zege Democraten in belangrijke swing state Virginia

De Democraten wonnen nipt in Virginia, de Republikeinen met overmacht in New Jersey.

Democraat Terry McAuliffe afgelopen nacht met echtgenote na zijn verkiezingszege voor het gouverneurschap in Virginia.
Democraat Terry McAuliffe afgelopen nacht met echtgenote na zijn verkiezingszege voor het gouverneurschap in Virginia. Foto’s Reuters/AFP

De gouverneurspost van de belangrijke swing state Virginia is na vier jaar weer in Democratische handen gevallen. Terry McAuliffe won de verkiezingen met moeite van de erg conservatieve Republikein Ken Cuccinelli. In New Jersey werd de Republikeinse gouverneur Chris Christie met overmacht, 60,7 procent, herkozen. Beide verkiezingen kunnen van grote invloed zijn op de landelijke politiek.

Terry McAuliffe won in Virginia met 47,1 procent, Cuccinelli haalde 46,3 procent. Virginia is een grote staat die de landelijke trend vaak goed weergeeft. Bij de afgelopen vier presidentsverkiezingen won hier de uiteindelijke winnaar. De Democraten dachten de race simpel te kunnen winnen. Ze gingen ervan uit dat de kiezer de Republikeinen de schuld geeft van de crisis in Washington, waarbij de federale overheid drie weken deels op slot ging.

En ze prezen zich gelukkig met tegenkandidaat Ken Cuccinelli, oud-lid van de Senaat in Virginia en nu procureur-generaal. Cuccinelli voerde campagne op rechts-populistische onderwerpen, die weinig kiezers in het midden aanspreken. Hij is tegen abortus en vóór vrij wapenbezit. Hij wil meer belastingverlagingen en alleen seksuele voorlichting bij seksonthouding.

Zakenman Terry McAuliffe had twee keer zoveel geld als Cuccinelli, die in een keiharde tv-campagne werd aangevallen. De moeizame Democratische zege kan een gevolg zijn van Obama’s nieuwe zorgstelsel. De site waarop een verplichte verzekering moet worden afgesloten werkt niet goed, en steeds minder mensen hebben er vertrouwen in. Het vertrouwen in de president daalt landelijk, en de hakken-over-de-sloot-prestatie van McAuliffe is er niet los van te zien.

De uitslag is ook van belang voor de stammenstrijd in het Republikeinse kamp. Het belangrijkste argument van de gematigde vleugel tegen de Tea Party was dat ze kansloos zou zijn in swing states. De relatief goede score van de conservatief Cuccinelli, geeft de rechtervleugel hoop.

Aan de andere kant liet een vrij gematigde Republikein in New Jersey zien wat écht winnen betekent. Chris Christie won bijna tweederde van de stemmen in een staat die in meerderheid uit Democraten bestaat. Barbara Buono verloor zelfs onder typisch Democratische groepen, zoals vrouwen, jongeren en Afro-Amerikanen. Christie voerde een persoonlijke, eigenzinnige, niet-ideologische campagne. Christie is een topkandidaat om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. In die zin bevatten de gouverneursverkiezingen goed nieuws voor gematigde én radicale Republikeinen.