Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Misschien verdien ik wel té veel

Jort Kelder (49) is tv-maker en journalist Hij presenteert Hoe heurt het eigenlijk? en is oprichter van 925.nl Jort woont in een koophuis in Nigtevecht en heeft een relatie met Lauren Verster

‘Ik vind dat ik krankzinnig veel verdien. Maar ik stut de verzorgingsstaat ook fors: via belastingen belandt zo’n 83 cent van elke euro die ik verdien in de staatskas. Dat zou verdedigbaar zijn als ik daar wat voor terugkreeg. Helaas: ondernemers dragen excessief bij aan de collectieve middelen, maar als ze zelf pech hebben door ziekte staan ze er alleen voor. Erg scheef.

„Als dagvoorzitter verdien ik 5.000 tot 10.000 euro per dag. Schrijf ik een pagina vol in een krant, dan krijg ik daar misschien een paar honderd euro voor. Die kromme verhouding maakt me best ongemakkelijk.

„Ik heb twee reclames gedaan: Friesland Bank en Sixt, ongeveer een ton per filmpje. Enorme bedragen. Maar ik hoef niemand naar de mond te praten, dáárom doe ik zo’n spotje. Het is mijn fuck you money.

„Vanwege de Quote 500 vind ik niet dat ik kan zeggen: mijn inkomen is geheim. Daarom doe ik mee aan deze rubriek. En ook omdat linkse politici onhebbelijk praten over veelverdieners, terwijl de bovenste 10 procent van de inkomens driekwart van de belastingmiddelen ophoest. Ik ben vóór een progressief belastingsysteem, maar laten we dat dan wel even constateren.

„Oude kakkers die dit lezen zullen zeggen: wat vulgair dat hij al die bedragen noemt. Ondertussen spelen zij het machtsspel om in grote BMW’s te kunnen rijden. Dat is ook een reden dat ik tegen geslotenheid over geld ben, het machtsspel. Werkgevers hebben er belang bij dat salarissen geheim zijn – allerlei mensen verdienen te veel of te weinig. ”