Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Meer gemeenten willen teelt cannabis reguleren

Ook Arnhem moet een plan maken om legaal wiet te kweken voor de coffeeshops in de stad. Dat vinden D66, SP en GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad. De burgemeester van Zwijndrecht, Dominic Schrijer, stelt vandaag tegenover Nu.nl dat de overheid een miljard aan belastingen misloopt door de teelt niet te reguleren.

Eerder al dienden Rotterdam, Leeuwarden, Tilburg, Eindhoven en de acht Limburgse coffeeshopgemeenten plannen in bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) om wietteelt te reguleren. Dat deden zij op uitnodiging van de minister, al liet hij toen doorschemeren weinig te zien in experimenten.

Gisteren zei Opstelten dat het kabinet geen toestemming zal geven voor gereguleerde wietteelt, in antwoord op vragen van het D66-Kamerlid Magda Berndsen. De minister ziet geen aanleiding voor een nieuwe richting, omdat de bestaande aanpak van wietteelt volgens hem een succes is.

Opstelten beloofde gisteren voor het eind van het jaar met een officiële reactie te komen op de aangedragen alternatieven, maar maakt nu al duidelijk dat het kabinet gecontroleerde teelt niet zal gaan tolereren.

De Heerlense burgemeester Paul Depla (PvdA) werkte mee aan het plan van de Limburgse acht. Uit onderzoek van RTL Nieuws kwam zijn stad afgelopen weekeinde naar voren als de gemeente met de hoogste plantagedichtheid: „116 opgerolde plantages vorig jaar. Dit jaar al honderd.” Depla kan niet geloven dat de minister niet serieus wil nadenken over gereguleerde teelt. „Het bestaande gedoogbeleid heeft een crimineel monster gebaard. Misdaadorganisaties dringen steeds verder door in de buurten. Plantages zijn qua brandveiligheid tikkende tijdbommen.”

In september richtte de gemeente Utrecht een ‘cannabisclub’ op, die met een ontheffing van de Opiumwet wiet moet kweken voor een kleine groep afnemers.